Στην έναρξη του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία (GDS2022), μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA), που διοργάνωσαν η IDA και η Atlas Alliance, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.
Το συγκεκριμένο Φόρουμ αποφασίστηκε να διοργανωθεί ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία να ενισχυθεί η φωνή και η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, μέσω της ατομικής τους συμμετοχής αλλά και της συμμετοχής των εκπροσώπων των οργανώσεών τους στη Σύνοδο Κορυφής. Επισημάνθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα και την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Συνοπτικά σκοπός του Φόρουμ ήταν να δοθεί πρόσθετος χώρος στην Κοινωνία των Πολιτών, για να συμβάλει η ίδια στη Σύνοδο Κορυφής και η δημιουργία συγκεκριμένων διαλόγων και θεματικών τομέων για την Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται την επόμενη ημέρα, στις 16 Φεβρουαρίου.
Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη:
Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι σήμερα στο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπροσωπώντας την IDA, η οποία συνδιοργάνωσε το πρώτο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών στο περιθώριο του GDS 2018. Με τις οργανώσεις- μέλη μας παγκοσμίως, η IDA αντιπροσωπεύει ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία παγκοσμίως.
Συγκεντρωνόμαστε ξανά μετά τη Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία του 2018, μια εκδήλωση που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δρα το αναπηρικό κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία παγκοσμίως. Η συμμετοχή προσώπων υψηλού επιπέδου και οι δεσμεύσεις που υπήρξαν το 2018 άλλαξαν τον αριθμό των ενδιαφερομένων, των επικεφαλής φορέων και των κυβερνήσεων, των συμμετεχόντων από τον ιδιωτικό τομέα, που πλαισιώνουν το αφήγημα της αναπηρίας και ιεραρχούν ανάλογα τις ατζέντες τους. Αυτό το επίτευγμα πρέπει να το γιορτάσουμε μαζί σήμερα.
Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω το έργο που επιτελέστηκε από την Ομάδα της Κοινωνίας των Πολιτών, που ιδρύθηκε το 2018 πριν από την πρώτη Σύνοδο και συνεχίζει το έργο της μέχρι σήμερα, που συνέλαβε το πρόγραμμα και προσδιόρισε τους ομιλητές βάσει εκτεταμένων διαβουλεύσεων. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές και οι ιδέες των ατόμων με αναπηρία θα ακούγονται σε κάθε βήμα και ελπίζουμε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στη σημερινή εκδήλωση.
Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ την IDA εδώ, σήμερα, καθώς αυτή η εκδήλωση αντιπροσωπεύει την ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε τον διάλογο γύρω από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και το κάλεσμά μας στις κυβερνήσεις και στους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να δεσμευτούν να αλλάξουν και να κάνουν τις κοινωνίες πιο συμπεριληπτικές.
Λέγοντας αυτό, η πανδημία του COVID-19 ήταν μια έντονη υπενθύμιση για πολλούς από εμάς για το πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε και πώς οι ζωές και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στερήθηκαν προτεραιότητας σε μια εποχή που έπρεπε να είχε γίνει το αντίθετο. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρωνόμαστε σήμερα για να επανατοποθετήσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και πάλι στον σωστό δρόμο. Πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις και του φορείς, για τον ακαδημαϊκό χώρο, για τον ιδιωτικό τομέα και για τον τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με βιώσιμο τρόπο, ενάντια σε όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Η ατζέντα για την αναπηρία δεν μπορεί να είναι πλέον εύθραυστη. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν πλέον να παραλείπονται.
Αύριο θα είναι μια μοναδικά σημαντική μέρα για το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Θα μάθουμε τι θα δεσμευτούν οι κυβερνήσεις, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι, για να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Εμείς, ως κοινωνία των πολιτών, πρέπει να εμπλακούμε ενεργά σε αυτήν την αλλαγή, καθώς η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις μας ως εταίροι για την ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής 2022 έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία επίσης, να κάνει ακριβώς αυτό. Να πει στον κόσμο ότι τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν πλέον να παραλειφθούν σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή τους. Για να μπορέσουν οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να είναι συνοδοιπόροι και συνοδηγοί, χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο, περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερα δεδομένα και στοιχεία. Εν ολίγοις, να αναγνωριστούν ως σημαντικοί παίχτες.
Μέχρι τώρα το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος ήταν “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”. Όμως τα πάντα, κάθε ατζέντα αφορά στα άτομα με αναπηρία, γι' αυτό απλά ζητάμε να αλλάξει το σύνθημα σε “Τίποτα χωρίς εμάς”. Επειδή δεν υπάρχει καμία συζήτηση, κανένας τομέας ζωής ή κοινοτικής διαβίωσης από τον οποίο θα πρέπει να αποκλείονται τα άτομα με αναπηρία.