Η μεγάλη μέρα για την επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022 (SDG2022) έφτασε και την έναρξή της κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος τόσο της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) όσο και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Στην έναρξη συνόδευσαν τον κ. Βαρδακαστάνη οι κ.κ. Jonas Gahr Støre, πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Nana Akufo-Addo, πρόεδρος της Γκάνα, António Guterres, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και Hon Vicky Ford, υπουργός Εξωτερικών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία προσφέρει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για τη συλλογή νέων και φιλόδοξων δεσμεύσεων που είναι κρίσιμες για να επιτευχθεί μια πραγματική αλλαγή για τα άτομα με αναπηρία. Η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε το 2018 (GDS18) ήταν μια ιστορική εκδήλωση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία, που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (DFID), την κυβέρνηση της Κένυας και την IDA. Το GDS18 ενέπνευσε μια άνευ προηγουμένου δέσμευση και δημιούργησε υποχρεώσεις για δράση στους εμπλεκόμενους που θα συνέβαλαν στην υλοποίηση του οράματος της Ατζέντας 2030 για το «Leave No One Behind» καθώς και των υφιστάμενων υποχρεώσεων βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD).
Εν γένει οι Σύνοδοι Κορυφής για την Αναπηρία έχουν τέσσερις κύριους στόχους:
· Να αυξηθεί η παγκόσμια προσοχή ιδιαίτερα σε παραμελημένες περιοχές για αειφόρο ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς.
· Να ενισχυθεί η ικανότητα των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία στον Παγκόσμιο Νότο σε σχέση με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους
· Να πραγματοποιηθούν στοχευμένες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς
· Να παρουσιάζονται οι βέλτιστες πρακτικές και τα στοιχεία από όλο τον κόσμο σχετικά με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τα άτομα με αναπηρία.
Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής:
«Εξοχότατοι, διακεκριμένοι συμμετέχοντες, κυρίες και κύριοι, καταρχάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη δεύτερη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία και να σας καλέσω όλους να δεσμευτείτε για αλλαγή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνοικοδεσπότες - τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Γκάνας. Θα ήθελα ιδιαίτερα να αναγνωρίσω την ηγεσία και τη δέσμευση που επέδειξαν η νορβηγική κυβέρνηση και το νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Νορβηγική Υπηρεσία για την Αναπτυξιακή Συνεργασία κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής. Σας ευχαριστώ.
Συγκεντρωνόμαστε για άλλη μια φορά μετά τη Σύνοδο του 2018 που άλλαξε τον τρόπο που το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εργάζεται. Ήταν μια στιγμή που έδειξε σε όλους εμάς ότι ποτέ δεν γυρίσουμε πίσω.
Η συμμετοχή προσώπων υψηλού επιπέδου και οι δεσμεύσεις που υπήρξαν το 2018 άλλαξαν τον αριθμό των ενδιαφερομένων, των επικεφαλής φορέων και των κυβερνήσεων, των συμμετεχόντων από τον ιδιωτικό τομέα, που πλαισιώνουν το αφήγημα της αναπηρίας και ιεραρχούν ανάλογα τις ατζέντες τους.
Μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής γίναμε μάρτυρες της πανδημίας Covid-19, η οποία επηρέασε καταστροφικά τα άτομα με αναπηρία. Η πανδημία όχι μόνο υποβάθμισε τις ζωές και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όχι μόνο ώθησε εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στη φτώχεια και εκτός εργασίας, αλλά μας υπενθύμισε επίσης ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα εδώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρωνόμαστε σήμερα για να επανατοποθετήσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και πάλι στον σωστό δρόμο. Πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις και του φορείς, για τον ακαδημαϊκό χώρο, για τον ιδιωτικό τομέα και για τον τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με βιώσιμο τρόπο, ενάντια σε όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Η ατζέντα για την αναπηρία δεν μπορεί να είναι πλέον εύθραυστη. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν πλέον να παραλείπονται.
Ως εκ τούτου, η Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία επίσης, να κάνει ακριβώς αυτό. Να πει στον κόσμο ότι τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν πλέον να παραλειφθούν σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή τους.
Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυναμικής που δημιουργήσαμε με αυτό Σύνοδο και ως εκ τούτου, είμαστε επίσης εδώ για να παρουσιάσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ηγεσία και την εκπροσώπηση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των υποεκπροσωπούμενων ομάδων των ατόμων με αναπηρία, να παρέχουμε τεχνική βοήθεια σε δωρητές και στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τα μέλη και τους εταίρους μας στον Παγκόσμιο Νότο και προωθήσουμε μαζί με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή την εκστρατεία Wethe15.
Αυτή η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία είναι ήδη επιτυχημένη,
• με τα 27 εργαστήρια διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
• με 91 παράπλευρες εκδηλώσεις,
• με 5 Περιφερειακές Συνόδους Κορυφής και Στρογγυλές Τράπεζες,
• με περισσότερες από 1500 δεσμεύσεις,
• με περισσότερους από 1200 συμμετέχοντες στην 24ωρη Σύνοδο Κορυφής των Νέων,
• με περισσότερους από 4.500 συμμετέχοντες που έχουν εγγραφεί για τη σημερινή και την αυριανή ημέρα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία, με πληθώρα ομιλητών και συμμετεχόντων υψηλού επιπέδου. Αυτό το έχουμε ήδη πετύχει.
Απλώς με το να είμαστε παρόντες σε αυτό το γεγονός δημιουργήσαμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Επιβεβαιώνουμε ότι όλοι δεσμευόμαστε στην αλλαγή.
Η Διεθνής Συμμαχία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία δεσμεύεται να παρακολουθεί και να γιορτάζει τις επιτυχίες που προέρχονται από τις πολυάριθμες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των μελλοντικών συνδιοργανωτών στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε καθώς γράφουμε τις επόμενες σελίδες στην ιστορία, να παρουσιάζουν την Αλλαγή για την οποία έχουμε δεσμευόμαστε σήμερα».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Την ίδια ημέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρδακαστάνης συμμετείχε σε άλλες δύο παράλληλες εκδηλώσεις της Συνόδου: στην Περιφερειακή Σύνοδο Κορυφή Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία στην Ασία «Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς Απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία μετά τον COVID19» και στην εκδήλωση «Οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά: Οικοδομώντας ένα παγκόσμιο κίνημα ώστε να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις για την παράδοση ενός κόσμου με ισότητα για τα άτομα με αναπηρία».
Στόχος της Περιφερειακής Συνόδου Κορυφής Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία στην Ασία ήταν να συζητηθεί η πολιτική για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Η Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής παρείχε ένα φόρουμ για συζήτηση, τα αποτελέσματα του οποίου ανέδειξαν ευκαιρίες και προκλήσεις για την απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μείωση των χασμάτων στην απασχόληση και του στίγματος γύρω από την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.
Οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά: Αυτή η παράλληλη εκδήλωση διερεύνησε ποιες ενέργειες από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και από άλλους απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι δεσμεύσεις της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022 οδηγούν σε δράση τις κυβερνήσεις. Ακούστηκαν ακτιβιστές και ηγέτες για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των Judith Heumann, Abia Akram και Risnawati Utami, καθώς και εκπροσώπους της εκστρατείας #WeThe15 και της εκστρατείας Sightsavers' Equal World για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κίνημα για την Αλλαγή.