Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ευρωεκλογές, ευρωπαϊκό εξάμηνο, «έξυπνο» ταξίδι και Επιτροπή για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών: Τι συζητήθηκε στην Γ.Σ. του EDF

Περίπου 200 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την 1η και 2α Ιουνίου για τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία. Είχε προηγηθεί το συνέδριο «Smart travel-  Εταιρική σχέση και τεχνολογία καθιστούν προσβάσιμες τις ευρωπαϊκές διαδρομές»,  ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση εργασίας με την επιτροπή του ΟΗΕ για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία.

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με διερμηνεία στη διεθνή Νοηματική ενώ υπήρχε live streaming και λεζάντες σε πραγματικό χρόνο.

Συνάντηση για το «έξυπνο» ταξίδι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης φορείς χάραξης πολιτικής, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και άτομα με αναπηρία συνέβαλαν με την εμπειρία τους στην προβολή καλών πρακτικών σχετικά με τα προσβάσιμα Μέσα Μεταφοράς. Από τη συζήτηση κατέστη σαφές ότι η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία από την αρχή τόσο στην ανάπτυξη πολιτικής όσο και στο σχεδιασμό των μεταφορών και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών μόνο βοηθητική μπορεί να είναι. Το παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας, "DB Barrierefrei", μπορεί να διευκολύνει τις μετακινήσεις με τρένα, δείχνει επίσης πώς η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε. Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να είναι χρησιμοποιήσιμες, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία

Η συζήτηση αυτή κατέστη δυνατή μόνο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Amadeus και ευχαριστούμε την ACI-Europe για τη συνεχιζόμενη συνεργασία.

Γενική Συνέλευση

Εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: την Luisa Bosiso και τον Francisco Vañó Ferre.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Κατά της διάρκεια της Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, με κεντρική ομιλήτρια την Κατερίνα Ιβάνκοβιτς-Κνεζόβιτς, διευθύντρια Κοινωνικών Υποθέσεων στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίλησε για τη δέσμευση της Επιτροπής στον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ και παρουσίασε μερικές από τις βασικές προόδους που προέκυψαν από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία. Αναγνώρισε τη συμβολή του EDF και των μελών του στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νόμου για την προσβασιμότητα, και επισήμανε την απογοήτευση του Φόρουμ για το πεδίο εφαρμογής της. Υπογράμμισε ότι τώρα υπάρχει ένα σημαντικό καθήκον: η εφαρμογή της.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες έλαβαν πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο χρήσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για να επηρεάσουν την εθνική πολιτική από ομιλητές όπως η Elena Schubert και η Simona Giarratano Έλενα από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Κατερίνα Νάνου από την Eurochild. Οι ομιλήτριες υπογράμμισαν τη σημασία των μελών να έρχονται σε επαφή με τους υπαλλήλους των εθνικών γραφείων ώστε να διασφαλίζουν ότι έχουν επίγνωση των προτεραιοτήτων για τα άτομα με αναπηρία και να αυξήσουν τις πιθανότητες αυτές να ενταχθούν τόσο στις εκθέσεις των χωρών όσο και στις συστάσεις.

Ευρωπαϊκές εκλογές

Η Γενική Συνέλευση συζήτησε τα αποτελέσματα των εκστρατειών που πραγματοποίησαν πολλά μέλη της, τόσο ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για τις Ευρωεκλογές. Επίσης ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που ζητά την  άμεση αποκατάσταση της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία.

Το EDF στον κόσμο- Προωθώντας τη στρατηγική για τις διεθνείς συνεργασίες

Η κ. Ana Lucía Arellano, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ατόμων με Αναπηρία, παρουσίασε το έργο της Συμμαχίας και το πώς εμπλέκεται σε αυτό το EDF.

Τέλος, παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής του Φόρουμ. Εδώ συμπεριλαμβάνεται η  προετοιμασία ενός σημειώματος σχετικά με το ρόλο των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη διεθνή συνεργασία. Στο έγγραφο θα δίνονται συστάσεις προς οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, δωρητές, κυβερνητικές υπηρεσίες και ΜΚΟ. (Ένα εργαστήριο για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου).

Φωτογραφίες

Περισσότερες εικόνες
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.