Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Χτύπημα στην ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από την Κυβέρνηση

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, χωρίς προηγούμενο θεσμικό διάλογο ή συνεργασία με την ίδια την Επιτροπή, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της που είναι απαραίτητη για να γνωμοδοτεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΣΑμεΑ τάσσεται προφανώς υπέρ της διεύρυνσης της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής, η οποία έχει διεθνή αναγνώριση και διαπίστευση από τον ΟΗΕ.

Η προώθηση όμως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Κυβέρνηση της διάταξης για την ΕΕΔΑ στο νομοσχέδιο «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» που συζητείται τώρα στη Βουλή, με την προσθήκη οργανώσεων Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ στην Επιτροπή, ενώ είναι ένα θετικό βήμα, αλλοιώνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ τη σύνθεση της Επιτροπής - αφού προβλέπονται 5 οργανώσεις μόνο από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ π.χ. και μία για τα άτομα με αναπηρία, την ΕΣΑμεΑ. Με αυτό τον τρόπο θίγει και την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, βασική Αρχή της Δημοκρατίας. Αναρωτιέται κανείς τι προσπαθεί να κερδίσει η Κυβέρνηση.

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει την επίθεση του υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο στον πρόεδρο της ΕΕΔΑ Γ. Σταυρόπουλο, κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Ο κ. Σταυρόπουλος ως πρόεδρος της ΕΕΔΑ αγωνίστηκε σθεναρά για την ανεξαρτησία της Επιτροπής, όπως σθεναρά υπερασπίστηκε τις αξίες και την ανεξαρτησία της και κατά την ακρόαση. Η παραίτησή του μετά από αυτή τη συνεδρίαση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Επιτροπή.

Η προστασία και προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οφείλει να δεχθεί την εκπροσώπηση του μεγαλύτερου δυνατού εύρους οργανώσεων με εγγυήσεις όμως αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.