Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Υπέρ της διατήρησης του Γραφείου Μελετών για τα ΑμεΑ του ΥΠΕΚΑ

Η ΕΣΑμεΑ πληροφορήθηκε ότι το Γραφείο Μελετών για τα Άτομα με Αναπηρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έπειτα από λειτουργία δεκαετιών και μέγιστη συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, πρόκειται να πάψει να υφίσταται πλέον ως Γραφείο απευθείας υπαγόμενο στον Υπουργό και οι αρμοδιότητές του ενσωματώνονται σε κάποιο τμήμα του Υπουργείου.

Το Γραφείο Μελετών για Άτομα με Αναπηρία αποτελεί κομβικό σημείο για την προώθηση και τον συντονισμό πολιτικών σχετιζόμενων με την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος στα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για το Γραφείο που εισήγαγε, με την υποστήριξη του αναπηρικού κινήματος, την προσβασιμότητα στην ελληνική πραγματικότητα, εξέδωσε τις σχετικές Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους» και αποτελεί από το 1986 μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα, με:

  • την επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου αυτής,  
  • τις ιδιαίτερα ενισχυμένες απαιτήσεις των Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Ταμείων για την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία,

το Γραφείο Μελετών για Άτομα με Αναπηρία θα έπρεπε όχι μόνο να εξακολουθήσει να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή, ως Γραφείο υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό, ώστε να έχει τη δυνατότητα οριζόντιου συντονισμού των Υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και να στελεχωθεί κατάλληλα προκειμένου να μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς του Υπουργείου στον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ.

Το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δίνει πλέον ιδιαίτερη σημασία στα θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας. Θεωρείται ανεπίτρεπτο σε εθνικό επίπεδο ιδιαίτερα πετυχημένοι σχετικοί θεσμοί να υποβαθμίζονται.

Η επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.