Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Συνέδριο για την ψυχική αναπηρία -Το δικαίωμα στην αυτο- εκπροσώπηση και την αυτο-συνηγορία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Συνέδριο της ΕΣΑμεΑ «Ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχική αναπηρία: Αυτο- εκπροσώπηση και αυτό-συνηγορία», στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα. Η έναρξη και η παρουσίαση του συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ενώ προσήλθαν χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, λήπτες και εργαζόμενοι, ακαδημαϊκοί, από το Υπουργείο Υγείας η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ο κ.  Gabor Gombos, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής (WNUSP),  η κ. Victoria Lee, υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA), η κ. An-Sofie Leenknecht, υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), ο κ. Γιώργος Ζερβός, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑμεΑ, εκπρόσωποι και μέλη Σωματείων Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι και μέλη φορέων της ΕΣΑμεΑ κ.α.

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατά τη διάρκεια της παρουσίας τόνισε : 

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας, συνειδητοποιώντας πλήρως την υποχρέωση του απέναντι στα άτομα με ψυχική αναπηρία, ανέλαβε την πρωτοβουλία της συστηματικής υποστήριξής τους, για αυτο-οργάνωση, αυτενέργεια και αυτοδιάθεση, έτσι ώστε να πετύχουν την αυτο-εκπροσώπησή τους και την αυτό-συνηγορία τους. Να σπάσουν τα δεσμά του στίγματος, του αποκλεισμού, της περιφρόνιας και της καταφρόνιας και ως ισότιμοι και ισοδύναμοι πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, χωρίς περιορισμούς και εκπτώσεις.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού βάζει το θεμέλιο λίθο της συγκρότησης ενός ρωμαλέου κινήματος των ατόμων με ψυχική αναπηρία στην Ελλάδα. Μαθαίνουμε και συνεχίζουμε.

Ομιλίες:

  • Γενική εισαγωγή - Παρουσίαση του Έργου: «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία», Ευτύχης Φυτράκης, διδάκτωρ Νομικής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου.
  • Πώς τα άτομα με ψυχική αναπηρία οργανώνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο, Gabor Gombos.
  • Η ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχική αναπηρία μέσω της εκπαίδευσης, Μαρία Μητροσύλη, επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου της Υγείας και Κοινωνιολογίας Δικαίου.
  • Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού (εγχειρίδια) που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου, Αιμιλία Πανάγου, Ψυχολόγος (MA, MSc) - Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.
  • Εμπειρίες εκπαιδευτών από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Έργου, Μαρία Αναγνωστάκη, Νομικός - Εγκληματολόγος.
  • Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ως εργαλείο για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική αναπηρία, Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημόσιου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
  • Πώς η Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει προσεγγίσει το θέμα των ατόμων με ψυχική αναπηρία κατά την εξέταση των εκθέσεων των κρατών και των εναλλακτικών εκθέσεων, Victoria Lee.
  • Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα άτομα με ψυχική αναπηρία: από την σκοπιά του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, An-Sofie Leenknecht.
  • Παρουσίαση της Μελέτης για το Άρθρο 12 «Ισότητα ενώπιον του νόμου» και το Άρθρο 13 «Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου, Μαρία Μουσμούτη, διδάκτωρ Νομικής, διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
  • Παρουσίαση της Έρευνας για την ανάπτυξη και το ρόλο του κινήματος της (Αυτό-) Συνηγορίας σε άλλες χώρες, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου, Μαρία Μουσμούτη, διδάκτωρ Νομικής, διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου.
  • Εκπρόσωποι Σωματείων.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

Άξονας Προτεραιότητας: ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους

Περισσότερες εικόνες
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.