Άρθρο στο site ΗΜΕΡΗΣΙΑ που αναφέρεται στον Ι. Βαρδακαστάνη με τίτλο : Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 2.050 εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕα ζητά η ΠΕΔΚΜ
Ολόκληρο το άρθρο :
Πρόταση στην κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των 2.050 εργαζομένων στα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα 59 ΚΔΑΠ – παιδιών με αναπηρίες (μΕα), κατέθεσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στις εργασίες του 2ου περιφερειακού συνεδρίου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και παιδιών-ατόμων με αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των δήμων (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), σε συνεργασία με την ΠΕΔ-ΚΜ.
Δεδομένου ότι πρόκειται για προσωπικό που δεν έχει προσληφθεί από τους δήμους, με επιλογή, αλλά μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και με αξιοκρατικά κριτήρια, με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει κάθε παιδαγωγός που υπηρετεί στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ ο κ. Κυρίζογλου είπε, ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως ακριβώς έγινε και με τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι.
«Υπάρχει πολύς ζωτικός και πολιτικός χρόνος, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα και μπορεί η κυβέρνηση αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος, που επαινεί τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, να προχωρήσει σε μια ανάλογη νομοθετική ρύθμιση» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ
Αναρωτήθηκε μάλιστα για ποιο λόγο η κυβέρνηση έπιασε δυο διαφορετικά ψαλίδια, εφόσον και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπως και το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πολύ σημαντικός θεσμός και σταθερός πυλώνας στην κοινωνική πολιτική των δήμων. «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, μετά από αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να κάνει κάτι ανάλογο με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Εξήγησε ότι αυτό μπορεί με μια αυξημένη μοριοδότηση, που, όπως είπε, ούτως ή άλλως την έχουν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ γιατί είναι πολλά χρόνια σε αυτές τις δομές, και αφού γίνει σχετική προκήρυξη να ικανοποιηθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
Υποστήριξε ακόμη ότι τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ μΕα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους και πως η απασχόληση παιδιών σε αυτές τις δομές, είναι ένα σχολείο μετά το σχολείο, ενώ έχουν αγαπηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και έχουν υποστηριχθεί ως προς της λειτουργία τους από τους δήμους.
40.850 παιδιά φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ μΕα
Την ανάγκη ανάδειξης του έργου των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕα και της μεγάλης τους προσφοράς στην ελληνική οικογένεια, επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα, Γιάννης Παπαχατζής, ενώ ζήτησε να βρεθούν άμεσα τρόποι για τη βελτίωση και εξέλιξη των δομών, μέσω πολιτικών παρεμβάσεων.
«ΤΑ ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ μΕα είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, ο οποίος δεν αποτελεί δομή υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στοχεύει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών» σημείωσε, ενώ είπε ότι οι δομές ακόμη και σήμερα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέσω της δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" και οι συμβάσεις εργασίας είναι ετήσιες και ανανεώνονται χωρίς διακοπή εδώ και πολλά χρόνια.
Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Παπαχατζής ανέφερε ότι ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στα ΚΔΑΠ εκπροσωπεί τους 2.050 εργαζόμενους (κυρίως συμβασιούχοι ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ). Στις 382 δημοτικές δομές ΚΔΑΠ, όπως είπε, εξυπηρετούνται φέτος 36.964 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτούντων ανήλθε φέτος στα 58.650 παιδιά.
Αντίστοιχα, στις 59 δημοτικές Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εξυπηρετούνται φέτος 3.886 παιδιά και άτομα με αναπηρία, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτούντων ανήλθε στις 4.158 αμεα.
Χατζηγεωργίου: «Βούληση μας να βρούμε λύσεις»
Στη τοποθέτηση της, από το βήμα του συνεδρίου η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υποστήριξε ότι οι δομές των ΚΔΑΠ είναι πυλώνας κοινωνικής πολιτικής για το παιδί και την οικογένεια και προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ανακούφιση σε κάθε οικογένεια.
«Βούλησή μας είναι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και να βρούμε λύσεις, νομικά συμβατές, που θα βοηθούν τους εργαζόμενους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επίσης αναζητούμε δυνατότητες επίλυσης όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τη μονιμοποίηση αυτών των θέσεων εργασίας» δήλωσε η υφυπουργός.
Όμως, όπως, είπε, τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν με προγράμματα ΕΣΠΑ και είναι αρκετά περίπλοκα και για αυτό οι διορισμοί που έγιναν στο δημόσιο το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ μειωμένοι» σημείωσε και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ θα υπάρξει η δυνατότητα να εξεταστούν τα ζητήματα που τίθενται από την πλευρά τους και να βρεθεί η καλύτερη λύση. «Θεωρούμε ότι τόσο ο ρόλος των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕα στο σύνολο των ωφελούμενων είναι σημαντικός και κύριο μέλημά μας είναι η προσήλωση της κυβέρνησης στην ενίσχυση αυτών των δομών και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτές» υπογράμμισε η κ. Χατζηγεωργίου.
Το έργο των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕα εξήραν στις τοποθετήσεις τους και οι εκπρόσωποι κομμάτων που παραβρέθηκαν στο συνέδριο. Ο πρόεδρος του ΕΣΑ –ΜΕΑ, και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του θεσμού, επισημαίνοντας την ανάγκη διεύρυνσης του και μονιμοποίηση των εργαζομένων, ο Ιωάννης Αμανατίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το αίτημα των εργαζομένων για σταθερές δομές είναι δίκαιο για αυτό και προωθήθηκε ρύθμιση για το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, Χρόνης Μακρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το Κίνημα Αλλαγής, από το Δεκέμβριο είχε καταθέσει πρόταση νόμου, για την ένταξη του συνόλου των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕα στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με το δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.
Από την πλευρά τους ο Γιώργος Γεωργαντάς, εκπρόσωπος της Ν.Δ, τομεάρχης διοικητικής ανασυγκρότησης, διαπίστωσε πως όλα αυτά τα χρόνια η παροχή υπηρεσιών των δομών αυτών είναι απολύτως ποιοτική και για αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί ο θεσμός με μόνιμες θέσεις εργασίας. «Πρέπει αυτοί οι εργαζόμενοι να υπάγονται απευθείας στου δήμους γιατί η αξιοπιστία των δομών αυτών είναι δικό τους στοίχημα και το έχουν κερδίσει» υπογράμμισε.