Δημοσίευση στο site sofokleous10.gr με τίτλο: Μια «αλεξίσφαιρη» Συνοχή απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις ζητά η ΕΟΚΕ.
Αναλυτικά το άρθρο:
Η ανάγκη να ανταποκριθεί η Συνοχή και η περιφερειακή ανάπτυξη στις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη κοινωνικοπολιτικά μετά το 2020, αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πολιτική συνοχής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου).
«Είναι απαραίτητο η Συνοχή να είναι ‘αλεξίσφαιρη’ σε σχέση με το μέλλον», υπογράμμισε ο Stefano Mallia, συνεισηγητής της έκθεσης της ΕΟΚΕ για το μέλλον της πολιτικής συνοχής.
Ο αποτελεσματικός προγραμματισμός, η παρακολούθηση και η εφαρμογή της Συνοχής πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο, όπως επίσης και η αξιολόγηση, η οποία πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλείο και όχι ως αποθαρρυντικός παράγοντας.
Οι ενέργειες έχουν αντίκτυπο στην πολιτική πραγματικότητα και την πολιτική σταθερότητα σε πολλές περιοχές, ανέφερε επίσης η Ilona Raugze, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ESPON ΕGTC).
Yπενθύμισε ότι οι περιφερειακές ανισότητες πρόκειται να αυξηθούν έως το 2035 και ότι η λύση βρίσκεται στις τοπικές προσεγγίσεις.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι προσεγγίσεις των φορέων πρέπει να είαι ρεαλιστικοί και εναρμονισμένοι με τους στόχους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες λαμβάνουν πραγματικά και απτά οφέλη από τις πολιτικές και τα έργα, πρόσθεσε η Heather Roy, Γενική Γραμματέας του οργανισμού Eurodiaconia.
Χρειαζόμαστε μια νέα ‘συμφωνία’ στο εσωτερικό της Ένωσης. Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προτεραιότητες μας με την Ατζέντα για το 2030
υπογράμμισε περαιτέρω ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, συνεισηγητής της έκθεσης της ΕΟΚΕ για το μέλλον της πολιτικής συνοχής και πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, και πρόσθεσε:
Προσεγγίζουμε το τέλος μιας εποχής και δεν έχουμε ακόμη το κατάλληλο πολιτικό αφήγημα ώστε να βγάλουμε την ΕΕ από τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι νομοθέτες της ΕΕ απέρριψαν πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η καταβολή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την τήρηση ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η σύνδεση της εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ με την οικονομική διακυβέρνηση θα μπορούσε να υπομονομεύσει τη πολιτική συνοχής, βασικός στόχος της οποίας είναι η εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ χωρών και περιφερειών στην ΕΕ, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.
Το Κοινοβούλιο επέμεινε ότι τα ταμεία συνοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τιμωρία των κρατών μελών που δεν τηρούν το δημοσιονομικό βιβλιάριο της ΕΕ.