Επισημαίνεται σε άρθρο η συμμετοχή του Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο site Xronos.gr με αφορμή τη συνεδρίαση της ΕΟΚΕ στην Κομοτηνή. Αναλυτικά το κείμενο του άρθρου :
Απαίτηση των καιρών η αναδιανομή του πλούτου μέσα στην ΕΕ
Μία σημαντική ημερίδα έλαβε χώρα χθες Παρασκευή 8/2 στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρέθηκε η ομάδα μελέτης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), που έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία της γνωμοδότησης της πολιτικής συνοχής, την οποία ζήτησε η προεδρεύουσα Ρουμανία.
Στο ξενοδοχείο Arcadia έλαβε χώρα η δημόσια ακρόαση με την συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων και υπήρξε συζήτηση σχετικά με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία συνοχής. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: Γιώργος Πετρίδης δήμαρχος Κομοτηνής, Βασίλειος Πιτσινίγκος προϊστάμενος Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αντώνης Γραβάνης πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Παντελής Μαγαλιός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Σμαράγδος Κρεμμύδας πρόεδρος Περ. Ομοσπονδίας ΑμεΑ Α. Μακεδονίας και Θράκης, και άλλοι.
Δύο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής, εκπροσώπου της ΕΟΚΕ και προέδρου της συγκεκριμένης ομάδας μελέτης Έστερ Βιτάλε, η οποία εξήγησε πως:
Η αποστολή της επιτροπής είναι η πολιτική συνοχή της ΕΕ, μετά το έτος 2020. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο η συνοχή μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και κανείς να μην μείνει πίσω στην ΕΕ. Αυτό απαιτεί αναδιανομή του πλούτου μέσα στην ΕΕ και οι διαβουλεύσεις μας εδώ είναι να διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συνοχή.
Ανέδειξε, σε άλλο σημείο του λόγου της ότι η ΕΕ κάνει πολλά, ιδίως σε φτωχές περιφέρειες όπως η ΠΑΜ-Θ, αλλά όπως είπε:
Δεν έχει καταφέρει να καταστήσει φανερό στον κόσμο αυτό που συμβαίνει.
Εισηγητής της γνωμοδότησης είναι ο Stefano Mallia, ενώ συν-εισηγητής ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης που μίλησε χθες στον "Χ". Ο κος Mallia δήλωσε πως
Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε.
Τόνισε ότι είδαν δια ζώσης τα προγράμματα που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ στην Ροδόπη και θα μεταφέρουν το τι αποκόμισαν στις Βρυξέλλες, και είπε:
Υπάρχουν σημαντικά προγράμματα στη Ροδόπη, ιδίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι τεράστια από άποψη χρημάτων, αλλά έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο - πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα προγράμματα θα συνεχιστούν μετά το πέρας της χρηματοδότησης.
Ενώ, σε άλλο σημείο του λόγου του, τόνισε ότι η επιτροπή κοιτάει να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις των κρατών - μελών.
Αντ. Γραβάνης: Να γίνει γεωγραφική κατανομή των εργαλείων αξιοποίησης
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης σημείωσε πως η Ευρώπη κινείται σταδιακά, ώστε να περάσει από τις χρηματοδοτήσεις στις εγγυήσεις και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το πώς αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει ομαλά στη χώρα μας, και επιπλέον είπε:
Θα πρέπει οι τράπεζες, που σε αυτή τη φάση λειτουργούν κυρίως αποταμιευτικά να σχεδιάσουν προϊόντα τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες.
Παράλληλα, τόνισε πως απαιτείται η δημιουργία μηχανισμών -κυρίως με πρωτοβουλία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων- που θα παρέχουν μικροπιστώσεις στις επιχειρήσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον κο Γραβάνη χρειάζεται πλέον να γίνεται γεωγραφική κατανομή των εργαλείων αξιοποίησης, όπως, δηλαδή, γίνεται και με τις χρηματοδοτήσεις - κάτι που έχει επισημάνει, σε όλους τους τόνους και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κος Γραβάνης υπογράμμισε:
Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την κατάργηση του INTERREG Europe, καθώς έδινε τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχεδιασμό πολιτικών.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει περεταίρω αποκέντρωση σε επίπεδο αποφάσεων και όχι μόνο σε επίπεδο διαχείρισης.
Σημείωσε δε:
Δυστυχώς, η νέα πρόταση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ επισήμανε πως αν και είναι θετικό το γεγονός της αύξησης του προϋπολογισμού για τη χώρα μας, σχετικά με την ευρωπαϊκή συνοχή, η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Το link του άρθρου.