Ioannis Vardakastanis

- News
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μήνυμα για την 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, μέσα στην πανδημία

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 βρίσκει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο σε κρίσιμο στάδιο. Με την πανδημία του COVID-19 και τις πρόσφατες οπισθοδρομήσεις στα δικαιώματα των γυναικών, οι προσπάθειες που είχαν γίνει για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Η απάντηση στον COVID-19 που παρέχεται χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί αναπηρία και φύλο έχει οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία και των γυναικών που φροντίζουν άτομα με αναπηρία. Ορισμένες γυναίκες και κορίτσια είχαν κολλήσει τον ιό σε ιδρύματα κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, μερικές γυναίκες και κορίτσια ξυλοκοπήθηκαν στο σπίτι, μερικές μητέρες έμειναν χωρίς υποστήριξη για να φροντίσουν τα παιδιά τους με αναπηρία κατά τη διάρκεια μηνών. Γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία έχουν πληρώσει το υψηλό τίμημα για την αποτυχία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Το φετινό θέμα των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας # IWD2021 είναι «Γυναίκες ηγέτες: Ισότητα στο μέλλον για όλους σε έναν κόσμο χωρίς COVID-19». Το θέμα τιμά τις τεράστιες προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο στη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος και ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΑμεΑ τιμά τη μνήμη και όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία και τις γυναίκες που φροντίζουν τα άτομα με αναπηρία θύματα τι COVID-19, εκείνες που αγωνίστηκαν σκληρά για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, και όλες εκείνες που εξακολουθούν να εργάζονται για να σπάσουν το γυάλινο ανώτατο όριο για να έχουν δικαίωμα να ζουν, να οδηγούν και να αγωνίζονται σε έναν κόσμο όπου συχνά τους λένε να είναι ήσυχοι και αόρατοι.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία σε όλους τους νόμους και τις πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή τους. Καλούμε την ΕΕ να υποστηρίξει την ενδυνάμωση και την πλήρη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία, μεταξύ άλλων μέσω ειδικής χρηματοδότησης για τη στήριξη της δημιουργίας οργανώσεων, δικτύων και ομάδων εκπροσώπων γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1 στις 5 γυναίκες ανά τον κόσμο έχει αναπηρία. Εάν επικεντρωθούμε στις ευρωπαϊκές στατιστικές, το 60% του συνολικού πληθυσμού των 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία είναι γυναίκες και κορίτσια. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 «Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων», το 22% των γυναικών με αναπηρία διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και τουλάχιστον το 6,7% των γυναικών με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Προκειμένου να ενισχυθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, είναι σημαντικό να έχουν θέση στο τραπέζι όλων των συζητήσεων που τους αφορούν. Για παράδειγμα, πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο στο αναπηρικό κίνημα όσο και στο γυναικείο, και η συνεργασία και η εργασία μεταξύ κάθε κινήματος είναι κρίσιμης σημασίας. Το EDF στο οποίο συμμετέχει η ΕΣΑμεΑ είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών και υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάζονται για την ισότητα των φύλων.

Γυναίκες στην ηγεσία. Γεγονότα και αριθμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Επί του παρόντος, το 60% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άνδρες και μόνο ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι γυναίκα με ορατή αναπηρία.
  • Ο αριθμός των γυναικών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξήθηκε το 2019, σε σύγκριση με το 2014. Ωστόσο, 8 κράτη μέλη εξέλεξαν χαμηλότερο αριθμό γυναικών το 2019 από ό, τι το 2014, επισημαίνοντας ένα κενό μεταξύ των χωρών.
  • Τα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με αναπηρία, παραμένουν στερημένα του δικαιώματος ψήφου σε 14 χώρες της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στους νόμους που εισάγουν διακρίσεις που στερούν το δικαίωμα ψήφου ατόμων υπό κηδεμονία.
  • Η ΕΣΑμεΑ καλεί την ΕΕ να διασφαλίσει την ίση συμμετοχή όλων των γυναικών με αναπηρία στην πολιτική και δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου και εκλογής σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Επιπτώσεις του COVID-19 σε γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία

Οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία και η μητέρα των ατόμων με αναπηρίες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το COVID-19. Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το απόσπασμα από την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το COVID-19.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.