Συνέντευξη του Ι. Βαρδακαστάνη στο site dikaiologitika.gr σε άρθρο με τίτλο : Ο Βαρδακαστάνης στο Dikaiologitika.gr: Θα παλέψω στις Βρυξέλλες για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ- κρατήσαμε το αναπηρικό κίνημα ζωντανό στην κρίση
Ολόκληρη η συνέντευξη :
Το λόγο που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ, εξηγεί στην συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμΕΑ.
«Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται» λέει χαρακτηριστικά και καλεί τους Έλληνες ψηφοφόρους να του δώσουν την ψήφο τους καθώς δεν θα εκπροσωπεί μόνο τα άτομα με αναπηρία. Ο ίδιος άλλωστε διαθέτει αρκετή γνώση, κατάρτιση αλλά και Ευρωπαϊκή εμπειρία για να συμμετάσχει στους θεσμούς των Βρυξελλών.
Η συνέντευξη του Ιωάννη Βαρδακαστάνη στα Dikaiologitika News και τον Γιάννη Χρηστάκο
Η εμπειρία σας από την δράση για τα άτομα με αναπηρία στην Συνομοσπονδία είναι μεγάλη και η συμβολή σας στον πολύ δύσκολο αγώνα λόγω της ελληνικής πραγματικότητας είναι μεγάλη. Γιατί επιλέγετε, θα έλεγε κάποιος να αφήσετε την Ελλάδα και να πάτε στις Βρυξέλλες;
Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω, όπως εννοείτε, την Ελλάδα. Ίσα ίσα, πετυχημένος Ευρωβουλευτής πρέπει να θεωρηθεί αυτός ο οποίος καταφέρνει να μεταφέρει τα προβλήματα της περιφέρειάς του στην ΕΕ, αλλά και μπορεί να μεταδώσει τα μηνύματα των Βρυξελλών στη χώρα του. Αυτό που πιστεύω και με ώθησε να απαντήσω θετικά στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, είναι ότι η εμπειρία των τελευταίων 30 χρόνων μπορεί να μετουσιωθεί και να βοηθήσει ακόμη περισσότερο σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Ταυτόχρονα σας υπενθυμίζω ότι εκτός της ΕΣΑμεΑ, έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των αναπήρων, την οποία και καταφέραμε να κάνουμε μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες οργανώσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων στην ΕΕ. Επίσης από το 2010 είμαι μέλος στην ΕΟΚΕ, αντιπρόεδρος στην Ομάδα 3 και έχω χειριστεί πολύ δύσκολους φακέλους, όπως θέματα δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, βιώσιμης ανάπτυξης, ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκό Πυλώνα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κλπ.
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία. Προφανώς δεν υπάρχει πιο δύσκολη και σύνθετη προσπάθεια από αυτήν. Εκεί στις Βρυξέλλες υπάρχει δυνατότητα για έναν απλό ευρωβουλευτή να προσφέρει περισσότερο με βάση και τα όσα μας είπατε;
Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Πιστεύω ακράδαντα ότι η σκληρή δουλειά φέρνει αποτελέσματα και αυτό το έχουμε καταφέρει ως ένα βαθμό στην Ελλάδα. Επίσης, οι ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μόνοι τους: ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Party of European Socialists-PES) με επικεφαλής τον Φρανς Τίμερμανς. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτών των εκλογών είναι να αλλάξουν οι ισορροπίες και να έρθουν στην πρώτη θέση οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, ώστε να αλλάξει η ατζέντα της ΕΕ και από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, να οδηγηθούμε προς το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Παρακολουθήσαμε πρόσφατα μία εξαιρετικά «αχώνευτη» μάχη σε επίπεδο κορυφής με αφορμή τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυμπουρόπουλο. Πιστεύετε ότι το ενδιαφέρον των κομμάτων για τους μεγάλους αγωνιστές της ζωής, τα άτομα με αναπηρία είναι πραγματικό ή μπαίνει κι αυτό στον στίβο της εκμετάλλευσης;
Δεν γνωρίζω πόσο «αχώνευτη» μια πολιτική διαφωνία μπορεί να είναι- προσωπικά ταυτίστηκα με την ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ που ξεκαθάρισε το τοπίο, δίνοντας τις ευθύνες εκεί που έπρεπε: δηλαδή και στους δύο. Ο κ. Πολάκης στην αρχική του δήλωση δεν άσκησε «κριτική» επί των πολιτικών θέσεων που εξέθεσε άστοχα και λανθασμένα ο κ. Κυμπουρόπουλος, αλλά επέκρινε ουσιαστικά τον δεύτερο γιατί έκανε χρήση της νομοθεσίας που θεσπίστηκε έπειτα από μεγάλους αγώνες του αναπηρικού κινήματος το 2001 και τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε το 2006, το 2013, το 2016 και το 2019. Δηλαδή από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας. Εκεί εμπεριέχεται υφέρπων ρατσιστικός λόγος, όπως και στις δηλώσεις και στα σχόλια που ακολούθησαν σε διαδίκτυο και ΜΜΕ.
Σε ότι αφορά τον κ. Κυμπουρόπουλο, ασφαλώς τα άτομα με αναπηρία θέλουν μοριοδότηση και επιδόματα και έχουμε αγωνιστεί για αυτά. Ασφαλώς ζητάμε τόσο την βελτίωση όσο και την αύξησή τους και αγωνιζόμαστε για αυτό. Ασφαλώς στο αναπηρικό κίνημα αγωνιζόμαστε για την ενδυνάμωση των πολιτικών προστασίας για την Αναπηρία, ειδικά σε καιρούς κρίσης, είτε αφορούν εισοδηματικά μέτρα, μέτρα ένταξης στην εργασία, προσβασιμότητας κλπ.
Αυτά είναι που χαρακτηρίζουν μια χώρα αναπτυγμένη ως προς τις πολιτικές της για τα άτομα με αναπηρία. Για αυτό συνιστούμε σε όλους ειδικά που εκτίθενται στην κρίση των πολιτών αυτές τις ημέρες να είναι προσεχτικοί. Ο χρόνος θα δείξει ποιες από τις δηλώσεις αυτών των ημερών είναι υποκριτικές ή πραγματικές.
Θα ήθελα να μου πείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι έλληνες με αναπηρία σε σχέση με τους ευρωπαίους. Για την αγορά εργασίας, τα δικαιώματα, τις παροχές τις ίσες ευκαιρίες. Ξέρω ότι μπορεί να γραφτεί…βιβλίο γι’ αυτό το θέμα, εγώ θα ήθελα να τα πείτε σε τίτλους ώστε να μπορείς ο αναγνώστης μας να σχηματίσει μία σφαιρική εικόνα.
Οι Έλληνες με αναπηρία έχουν βιώσει μια πολύ σκληρή οικονομική κρίση, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το «εμείς» και «αυτοί». Αρχικά και άλλες χώρες αντιμετώπισαν οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι ίδιοι. Επίσης, τα χρόνια πριν την κρίση είδαμε άλματα στην Ελλάδα σε θέματα προσβασιμότητας κλπ. Για παράδειγμα, το μετρό της Αθήνας και το Ελ. Βενιζέλος είναι αξεπέραστα σε όλη την Ευρώπη. Σίγουρα η κρίση περιόρισε τις θέσεις εργασίες και κάποιες παροχές, αυτό όμως έγινε για όλους τους πολίτες, αν και φυσικά τα άτομα με αναπηρία έχουν να αντιμετωπίσουν και το επιπρόσθετο κόστος που επιφέρει η αναπηρία τους. Ένα από τα «θετικά» μέτρα που έφερε η κρίση, είναι ότι έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τα άτομα με αναπηρία ως κοινωνία ως ΠΟΛΙΤΕΣ.
Είναι προφανές ότι δεν απευθύνεστε μόνο σε ψηφοφόρους από τα άτομα με αναπηρία αλλά σε όλους τους Έλληνες. Γιατί να σας επιλέξουν ανάμεσα σε άλλους; Γιατί ο ένας σταυρός να πάει στον Βαρδακαστάνη;
Η αλήθεια είναι ότι φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω όλους τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν πληγεί από την κρίση. Το ότι κρατήσαμε το αναπηρικό κίνημα ζωντανό και όρθιο μέσα στην κρίση, μας προικοδοτεί τόσο με εμπειρία όσο και με ελπίδα, ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτό το πόστο. Εάν ήταν να εκπροσωπήσω μόνο τα άτομα με αναπηρία δεν θα ήμουν ποτέ υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω διαθέτω πλέον την τεχνογνωσία, την πολιτική συγκρότηση και κατάρτιση αλλά και γνωρίζω λόγω της μακράς ευρωπαϊκής μου εμπειρίας το πώς θα εργασθώ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Ευρωκοινοβούλιο.