Ioannis Vardakastanis

- IDA
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στην Νέα Υόρκη για την #COSP15- Χτίζοντας κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς

Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης, συμμετέχοντας στις εργασίες της 15ης Συνόδου των Κρατών Μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (COSP15). Ο κ. Βαρδακαστάνης συμμετέχει κυρίως με την ιδιότητα του προέδρου της IDA. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Βαρδακαστάνης έχει πλήθος συναντήσεων και είναι ομιλητής σε πολλά φόρα.

Βίντεο από τη Σύνοδο εδώ, φωτογραφίες στο facebook και στο twitter της ΕΣΑμεΑ.

Ως πρόεδρος του EDF ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη (2003 - 2006) για την κατάρτιση της Σύμβασης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση τη Δευτέρα 13 Ιουνίου: «Έχουμε κάποιες επιτυχίες να γιορτάσουμε αλλά και ορισμένους νέους στόχους να υλοποιήσουμε. Ο Covid μας έδειξε ότι δεν έχουμε φτάσει τόσο μακριά όσο θα μπορούσαμε στην υλοποίηση των δικαιωμάτων μας. Έτσι, επιδιώκουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Η υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών απαιτεί ανάπτυξη ικανοτήτων και οικονομικούς και θεσμικούς πόρους, αλλά το 80% από εμάς ζούμε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η συμμετοχή μας στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του covid, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και την ανθρωπιστική δράση είναι βαθιά συνυφασμένη με τη διεθνή συνεργασία. Ορισμένοι οργανισμοί και δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου GLAD, δίνουν ήδη προτεραιότητα στις επενδύσεις στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο της CRPD, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες για διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αναπτυξιακών προγραμμάτων, περιλαμβάνουν και είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Σε αυτή τη Σύνοδο, επιδιώκουμε να επισημάνουμε αυτήν την υποχρέωση και να διερευνήσουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Την Τρίτη 14 Ιουνίου ο κ. Βαρδακαστάνης απευθύνθηκε στη Σύνοδο: «Είναι μεγάλη μου τιμή να σας μιλώ εκ μέρους της IDA. Όπως πολλοί από εμάς εδώ σήμερα γνωρίζουμε, η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία συγκέντρωσε συνολικά 1.412 δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η συνεργασία μάλιστα με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία έλαβε τις περισσότερες δεσμεύσεις. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε έναν εκπρόσωπο της νεολαίας σε αυτή τη Σύνοδο. Η IDA έχει σχηματίσει μια ζωντανή Παγκόσμια Ομάδα Νεολαίας, η οποία είναι ένα ευρύ άτυπο δίκτυο νέων με αναπηρία από διαφορετικές περιφέρειες, ιδιαίτερα από υποεκπροσωπούμενες ομάδες.

Μεγάλες εκκρεμότητες έχουμε αναφορικά με τη βελτίωση των συστημάτων δεδομένων που παρακολουθούν την υλοποίηση των δικαιωμάτων μας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα ανά κατηγορία αναπηρίας ούτως ώστε να κατανοήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ψηφιακό χάσμα, πώς θα δημιουργήσουν συστήματα που επιτρέπουν την ανάλυση στην επόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πώς θα υποστηρίξουν τις κοινότητες ώστε να συλλέγουν δεδομένα που παράγονται από τους πολίτες, επισημαίνοντας κρίσιμες πληροφορίες που λείπουν».

Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε επίσης στην έναρξη της παράλληλης εκδήλωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, με κύριο διοργανωτή την Ουκρανία και συνδιοργανωτές τους Λιθουανία, Πολωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, EDF και IDA: «Από την τελευταία φορά που ήμασταν μαζί, δραματικές διεθνείς κρίσεις μας έδειξαν πόσο εύθραυστο είναι το πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο εύκολα μπορούν αυτά να παραμεριστούν. Το είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και το βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία. Ως IDA, ανταποκρινόμαστε με έναν νέο μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης χωρίς αποκλεισμούς: να καλύψουμε ένα κενό συντονισμού που είναι υπαρκτό. Όλοι οι σχετικοί οργανισμοί του ΟΗΕ, η κοινωνία των πολιτών, οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, οι κυβερνήσεις, οι δωρητές, οι ακαδημαϊκοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις διαβούλευσης και ανταλλαγής που θα διοργανώνει ο Μηχανισμός όταν ενεργοποιηθεί.

Διοργανώσαμε επίσης μια ad hoc συνάντηση με την Επιτροπή CRPD και τις ουκρανικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία. Οι οργανώσεις αυτές μίλησαν έντονα για τις δικές τους εμπειρίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Επιτροπή να δημοσιεύσει μια σημαντική δήλωση. Τμήματα της Ουκρανίας είναι κατειλημμένα και η τύχη των ατόμων με αναπηρία σε αυτά τα μέρη είναι άγνωστη.

Τις επόμενες ημέρες πρέπει να εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία, τόσο στην Ουκρανία όσο και σε όσους έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο. Ζητούμε διεθνείς προσπάθειες που θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση μιας Ουκρανίας προσβάσιμης δίχως αποκλεισμούς, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους».

 

Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να δημοσιεύει νέα δελτία Τύπου με το πρόγραμμα του προέδρου Ι. Βαρδακαστάνη στις επόμενες ημέρες. 

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.