Ioannis Vardakastanis

- ESAMEA
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη των ΑμεΑ

Στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία (inclusion summit), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, έλαβε μέρος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνης, ως πρόεδρος του European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία). Η Σύνοδος είχε 6 θεματικές: Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2020-2030, Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, Προστασία γυναικών και παιδιών με αναπηρία από τη βία, Ψηφιοποίηση, Συμπεριληπτική ανάπτυξη και συνεργασία, Στρατηγικές για την Αναπηρία.

Στην έναρξη χαιρέτησαν οι Jürgen Dusel, Ομοσπονδιακός Κυβερνητικός Επίτροπος για θέματα ατόμων με αναπηρία Γερμανίας και ο δρ. Rolf Schmachtenberg, γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γερμανίας.

Ομιλητές ήταν πρόεδροι αναπηρικών οργανώσεων από όλη την ΕΕ, αξιωματούχοι χωρών και της ΕΕ κ.α. Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στο πρώτο πάνελ σχετικά με τη Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία, θέτοντας τα ζητήματα του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος στο προσκήνιο.

«Η σημερινή σύνοδος κορυφής δεν θα μπορούσε να έρθει σε μια πιο κρίσιμη στιγμή, με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία για μετά το 2020 να γράφεται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς μιλάμε, και θα ήθελα να ευχαριστήσω που έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε εδώ σήμερα τη φωνή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία.

Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Είναι μια στιγμή που βλέπουμε πολλά να ολοκληρώνονται, αλλά και τη δυνατότητα για νέα ξεκινήματα. Η στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020, η οποία εγκρίθηκε πριν από την επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την ΕΕ, ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΕΕ την επόμενη δεκαετία σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να προσφέρει απτές βελτιώσεις στη ζωή όλων των Ευρωπαίων με αναπηρία που είναι μεταξύ των ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να αποκτήσουμε μια ισχυρή ατζέντα που θα δείξει το δρόμο όσον αφορά τις καινοτόμες ιδέες και τον έξυπνο σχεδιασμό για εφαρμογή και παρακολούθηση της Σύμβασης, υποστηριζόμενη από συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Αυτή η νέα ατζέντα πρέπει να αφορά όλες τις πτυχές της ζωής ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών με αναπηρία και σίγουρα όλα τα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τους ακόλουθους 5 βασικούς στόχους:

  1. Τερματίστε τον διαχωρισμό και εξασφαλίστε επαρκές βιοτικό επίπεδο, προχωρήστε εδώ και τώρα την αποϊδρυματοποίηση
  2. Ελευθερία μετακίνησης για όλα τα άτομα με αναπηρία σε όλη την ΕΕ
  3. Προώθηση της ισότητας για τα άτομα με αναπηρία και προστασία από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης.
  4. Παγκόσμια ηγεσία: Η ΕΕ προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις διεθνείς σχέσεις της: στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλες τις εργασίες διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής δράσης.
  5. Η ΕΕ να δώσει το παράδειγμα ως δημόσια διοίκηση: Τα θεσμικά όργανα, οι οργανισμοί και οι οργανισμοί της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι εγγυώνται επίσης τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην εσωτερική τους λειτουργία (για υπαλλήλους, προσωπικό, δικαιούχους).

Αυτή η νέα ατζέντα πρέπει να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς συντονισμού και παρακολούθησης, ώστε να είναι σύμφωνη με την Σύμβαση και τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του Παρισιού. Το πιο σημαντικό όμως είναι να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε και να παρακολουθούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Εν κατακλείδι, δεν μπορούμε να χάσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για να εφαρμοστεί πραγματικά η Σύμβαση. Είναι υποχρέωση της ΕΕ να το πράξει, όχι μόνο από νομική άποψη ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης, αλλά και λόγω ηθικής: είναι υποχρεωμένη στα πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ»!

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.