Τα θερμά της συγχαρητήρια και τις ευχές της για μια θητεία γεμάτη επιτυχίες, που θα υπερασπίζεται επιτυχώς τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων και χωρίς κλυδωνισμούς, απευθύνει η ΕΣΑμεΑ στον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, πρώτο Έλληνα που αναλαμβάνει τέτοια θέση. Ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία και ως Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αλλά και ως μέλος του European Disability Forum, του οποίου η ΕΣΑμεΑ έχει την προεδρεία.
Παράλληλα, στο Ευρωκοινοβούλιο απευθύνθηκε χθες 11 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ με την ιδιότητα του προέδρου του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στη συνεδρίαση για την ανασύσταση του προεδρείου της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία, κατά τη νέα περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία αποτελεί την κινητήρια δύναμη των δικαιωμάτων της Αναπηρίας στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979. 40 χρόνια αργότερα, αυτή η Διακομματική Ομάδα εξακολουθεί να είναι πολύ αναγκαία, καθώς τα άτομα με αναπηρία σε ολόκληρη την ΕΕ δεν απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα έχουν καθοριστική σημασία για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, τόσο μέσω των πολιτικών της όσο και μέσω της διάθεσης χρηματοδότησης.
Η στέρηση της νομικής ικανότητας και του δικαιώματος ψήφου, η έλλειψη υποστήριξης της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (που οδηγεί στην ανάγκη ύπαρξης μεγάλων ιδρυμάτων στα οποία αναγκάζονται να ζήσουν τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη), τα εμπόδια στη συμπεριληπτική εκπαίδευση και την απασχόληση και τα χαμηλά επίπεδα προσβασιμότητας είναι, όπως γνωρίζετε, μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Παρά την τεράστια πρόοδο, σήμερα δεν έχουμε τη νομοθεσία, τις πολιτικές, τις στρατηγικές και τη χρηματοδότηση που απαιτούνται σε επίπεδο ΕΕ.
Ως εκ τούτου, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για άλλη μια φορά επειδή είστε εδώ, αποδεικνύοντας ότι θα είστε σύμμαχοι μας για να φέρετε την αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη.
Το EDF κατείχε με υπερηφάνεια τη γραμματεία της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία από το 1999. Αυτή η μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ των βουλευτών του ΕΚ και του Φόρουμ υπήρξε επιτυχής και ωφέλιμη με πολλούς τρόπους. Οι βουλευτές μπορούν να βασίζονται στο Φόρουμ για την πληροφόρηση και την εμπειρογνωμοσύνη των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία από πρώτο χέρι και όλοι μπορούμε να συνεργαστούμε μέσω της Διακομματικής Ομάδας για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που έχουν κυρωθεί στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Εμείς οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζουμε σε σας ώστε να αναδειχθούν τα παρακάτω φλέγοντα ζητήματα:
Προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία επενδύσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία. Τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να επενδύονται σε δράσεις για την προώθηση της ένταξης και της προσβασιμότητας - δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κεφάλαια της ΕΕ για επενδύσεις, παραδείγματος χάριν, σε ιδρύματα.
Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2020-2030. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία που να ικανοποιεί όλες τις διατάξεις της Σύμβασης.
Δικαίωμα ψήφου. Μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Δανία ή η Γερμανία, πιστεύουμε ότι είναι ώρα η ΕΕ να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Υπάρχουν ακόμα 16 κράτη μέλη στα οποία πολλά άτομα με πνευματική ή / και ψυχοκοινωνική αναπηρία δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίζουν επί ίσοις όροις με τους άλλους. Θα θέλαμε τα επόμενα χρόνια να προσθέσουμε διατάξεις στους εκλογικούς νόμους της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια, η ΕΕ δεν έχει ακόμη μια Οδηγία που να απαγορεύει τη διάκριση λόγω αναπηρίας.
Μια πιο κοινωνική και προσιτή Ευρώπη. Ο Πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα εγγυώνται ίσες ευκαιρίες σε όλες τις πτυχές της ζωής, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση στην απασχόληση και στην εκπαίδευση και ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Και όπως γνωρίζουμε, ίσες ευκαιρίες μπορούν να επιτευχθούν για τα άτομα με αναπηρία μόνο εάν εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα και ενσωματωθεί πλήρως η προσβασιμότητα.