Το Αμβούργο της Γερμανίας βράβευσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με ειδική μνεία για το Δομημένο Περιβάλλον, κατά το κλείσιμο της διήμερης Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που συνδιοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Κομισιόν και το EDF, στις 24-25 Νοεμβρίου. Το Αμβούργο βραβεύτηκε στο πλαίσιο του Access City Award, το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε εκείνη την ευρωπαϊκή πόλη που κάνει τις μεγαλύτερες προσπάθειες να αυξήσει την προσβασιμότητά της για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Το πρώτο βραβείο το κέρδισε η Skellefteå της Σουηδίας!
Κατά τη βράβευση του Αμβούργου ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Μετά από τα δύο πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας COVID-19, κατά την οποία περάσαμε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι παρά τις απαραίτητες εξελίξεις στην ψηφιακή προσβασιμότητα, είναι ύψιστης σημασίας οι πόλεις μας να γίνουν πιο προσβάσιμες.
Η προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος είναι, αναμφίβολα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να βγούμε από τα σπίτια μας, να περπατήσουμε στην πόλη μας, να εισέλθουμε σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και, ως εκ τούτου, να γίνουμε ατομικά ο καθένας και η καθεμιά μέρος της κοινότητας.
Τα φυσικά εμπόδια που μας στερούν αυτά τα βασικά δικαιώματα είναι πιθανώς τα πιο προφανή και, ταυτόχρονα, τα πιο δύσκολα για αντιμετώπιση και κατάργηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσβασιμότητα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις πόλεις της Ευρώπης και φέτος η αναγνώριση του βραβείου Access City φέρνει ένα άλλο παράδειγμα για τις τοπικές κυβερνήσεις που οδηγούν το δρόμο προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει νομικά μέσα και μέσα πολιτικής που μπορούν να διευκολύνουν τη σωστή συνεκτίμηση της προσβασιμότητας των εθνικών και τοπικών αρχών. Ο ευρωπαϊκός νόμος για την προσβασιμότητα περιλαμβάνει εθελοντικές απαιτήσεις προσβασιμότητας που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία. Επίσης, πέρυσι, υιοθετήθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό πρότυπο για την προσβασιμότητα και τη χρηστικότητα του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο δίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο για την άρση και την εξάλειψη αυτών των φυσικών φραγμών. Όπως πάντα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Καλούμε τις δημόσιες αρχές, τους αρχιτέκτονες, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους πολεοδόμους να κάνουν καλή χρήση αυτού του ευρωπαϊκού προτύπου.
Η πόλη που άξιζε την Ειδική Μνεία για το Δομημένο Περιβάλλον έχει επιδείξει μια βιώσιμη και στρατηγική προσέγγιση για την προώθηση της φυσικής προσβασιμότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό ήταν ότι συμμετείχαν άτομα με αναπηρία και επαγγελματίες της προσβασιμότητας».