«Σήμερα, η αντιπροσωπεία της IDA (Διεθνής Συμμαχία για την Αναπηρία) συμμετέχει για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής για τη Συμπερίληψη της G7 στο Βερολίνο. Θέλουμε να δούμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να ευθυγραμμίζει τις κυβερνητικές προτεραιότητες με εκείνες των ατόμων με αναπηρία και να λειτουργεί ως καταλύτης για την προώθηση των δικαιωμάτων τους». Με αυτές τις φράσεις ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής με την ιδιότητα του προέδρου της IDA και του EDF, έδωσε το στίγμα του διημέρου 1-2 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε μέρος σε πολλές διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους κρατών και διεθνών και εθνικών οργανώσεων συμμετείχε σε διάφορα φόρα.
Στο δείπνο που προηγήθηκε της έναρξης της Συνόδου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καθώς προσαρμοζόμαστε σε μια νέα εποχή και ανακάμπτουμε από δύο χρόνια έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις. Μέσα από τις πολυάριθμες κρίσεις και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε, τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό σε πολλούς τομείς: από την κλιματική αλλαγή έως την ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει επειγόντως να δράσουμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους Στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη με περιεκτικό, συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Ερχόμαστε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με ουσιαστικές συνεισφορές στα τρία κεντρικά σημεία αυτής της διάσκεψης και θα συνεργαστούμε για να παράσχουμε συγκεκριμένα στοιχεία στη Δήλωση Δράσης».
Κατά την έναρξη της Συνόδου ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε: «Πρώτα και κύρια, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Επίτροπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τα Άτομα με Αναπηρία, κ. Jürgen Dusel, και την ομάδα του που μας προσκάλεσαν να συμμετάσχουμε σε αυτή τη σημαντική Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Συμπερίληψη της Αναπηρίας στο πλαίσιο της Προεδρίας της G7.
Ο μηχανισμός της G7, όπως όλοι γνωρίζουμε, παρέχει ένα σημαντικό όργανο για τη συζήτηση και τον συντονισμό λύσεων σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα. Και τι καλύτερη στιγμή για να βρεθούμε από τώρα. Σε μια εποχή που ο κόσμος βιώνει μια άνευ προηγουμένου μετανάστευση, σε μια εποχή που οι νέες δομές βελτιώνονται μετά τον Covid, σε μια εποχή που οι κοινότητες στις οποίες ζούμε επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους παγκόσμιους ηγέτες για να καθορίσουν νέους δρόμους, να μην αφήσουν κανέναν εκτός. Σήμερα πρέπει κράτη και οργανισμοί όπως η IDA πρέπει να συνεργαστούν για να ενσωματώσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σε ανθρωπιστικές, κλιματικές και αναπτυξιακές δράσεις».
Δεύτερο σημείο εστίασης της Συνόδου ήταν η «Ψηφιοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη - Ευκαιρίες και κίνδυνοι για άτομα με αναπηρία»: «Για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά έξυπνη, τα κράτη και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και δημιουργία ικανοτήτων και τη συμμετοχή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία. Χωρίς την υποστήριξη για τη δημιουργία ικανοτήτων, απλώς θα αφήσουμε τα άτομα με αναπηρία πιο πίσω», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Βαρδακαστάνης πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους από Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία και με την κ. Daniele Smith από το πανεπιστήμιο Calgary για την κλιματική αλλαγή.