Στην ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.
Ο κ. Βαρδακαστάνης έκανε μία αναφορά στα πολλά μέτρα και πολιτικές που έχουν θεσμοθετηθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, στάθηκε όμως ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχρονικότητας αυτών των πολιτικών, καθώς και στην υλοποίησή τους: «Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο ΕΣΡ αλλά και στην ΕΡΤ, να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για τη συμπερίληψη, την εποπτεία και τον έλεγχο της ορατότητας στα ΜΜΕ των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ειδικά η ΕΡΤ, όπως επιβάλει και η Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ, που αποτελεί νόμο του κράτους, θα έπρεπε να είναι η ναυαρχίδα προσβασιμότητας, η καλή πρακτική που θα παραδειγματίζει τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
Αντ’ αυτού, η ΕΡΤ απέβαλε τη διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα από το κεντρικό της δελτίο ειδήσεων και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει προβάλλει τις δράσεις της ΕΣΑμεΑ, του φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η ΕΡΤ, που χρηματοδοτείται και από τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, είναι πολύ πίσω σε οτιδήποτε αφορά στην προσβασιμότητα και στην ορατότητα. Από την πλευρά μας το ελάχιστο που διεκδικούμε είναι κάθε δράση που χρηματοδοτείται από το κράτος να είναι υποχρεωτικά προσβάσιμη- ειδάλλως η Πολιτεία χρηματοδοτεί διακρίσεις».
Τις θέσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας των κωφών - βαρήκοων τηλεθεατών διατύπωσε στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας με θέμα «Δικαίωμα Πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας Κωνσταντίνος Σίμψης. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει «ότι στην ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση που είναι “ανοιχτή σε όλους”, έχει σημειωθεί από τον Αύγουστο του 2019 ένα τεράστιο πισωγύρισμα, αφού καταργήθηκε η μετάδοση του κεντρικού δελτίου των 21:00 με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, γεγονός για το οποίο έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για διάκριση σε βάρος των κωφών-βαρήκοων τηλεθεατών».
Εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας την ημερίδα χαιρέτησε η β΄ αντιπρόεδρος και συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μαρίλυ Χριστοφή: «Τα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ζωτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του στίγματος και της παραπληροφόρησης, για την εξοικείωση της ευρύτερης κοινωνίας με τα άτομα με αναπηρία («φοβόμαστε ότι δε γνωρίζουμε») και την προώθηση της πραγματικής εικόνας της αναπηρίας ως μέρους της ανθρώπινης διαφορετικότητας. Μπορεί να αναδειχθούν σε μια ισχυρή δύναμη για να αλλάξουν τις κοινωνικές παρανοήσεις και να παρουσιάσουν τα άτομα με αναπηρία απλά ως άτομα με υποχρεώσεις και δικαιώματα, με επιθυμίες και προσδοκίες όπως ο καθένας, συμβάλλοντας ενεργά στην αποτελεσματική και επιτυχή ένταξή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση: η δικαιωματική προσέγγιση της Σύμβασης των ΗΕ και η γνώση της σωστής ορολογίας να ενσωματωθούν στην κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των στελεχών του τομέα, παλαιών και νέων. Η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ίδιων των ατόμων με κάθε λογής αναπηρία στα ΜΜΕ».
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων: o υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, o Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Βουλευτής ΝΔ), o Γιάννης Μπαλάφας (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), η Αναστασία Σιμητροπούλου (Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ), η Λιάνα Κανέλλη (Βουλευτής ΚΚΕ), η Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Βουλευτής Ελληνική Λύση), η Φωτεινή Μπακαδήμα (Βουλευτής ΜΕΡΑ 25), ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Ευρωβουλευτής ΝΔ), ο Δημήτρης Γαλαμάτης (Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) κ.α.