Ioannis Vardakastanis

- ESAMEA
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Σύσκεψη Β. Κικίλια- Ι. Βαρδακαστάνη για τον Προσβάσιμο Τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια είχε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Από πλευράς Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. Β. Κούτσιανος, η εμπειρογνώμων προσβασιμότητας Μ. Χριστοφή και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χρ. Σαμαρά. Ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε το υπόμνημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. σχετικά με τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος σε σχέση με τον Προσβάσιμο Τουρισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ε.Σ.Α.μεΑ. και υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη συνεργειών που θα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλη την τουριστική αλυσίδα. Στο πρωτόκολλο θα δοθεί έμφαση στην ολοκληρωμένη ενημέρωση για την προσβασιμότητα, στην ενσωμάτωση σχετικής εκπαιδευτικής ενότητας στις τουριστικές σχολές όλων των βαθμίδων, στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ατόμων με αναπηρία σε τουριστικά επαγγέλματα καθώς και την υποστήριξη της απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η πιστοποίηση προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών. «Η μέχρι σήμερα καταγραφή, με σχετική δήλωση των επιχειρηματιών, έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των δυνητικών επισκεπτών του Προσβάσιμου Τουρισμού». Χρειάζεται η αξιοποίηση του υφιστάμενου Ελληνικού Σήματος Προσβασιμότητας (ιδιοκτησίας ΕΛΟΤ και Ε.Σ.Α.μεΑ.) για την πιστοποίηση της προσβασιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει του εθνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1439 «Οργανισμός φιλικός σε πολίτες με αναπηρία - Απαιτήσεις και συστάσεις» και της σχετικής Τεχνικής Προδιαγραφής ΕΛΟΤ 1449. Η διαδικασία απονομής του Σήματος αυτού ακολουθεί τις διεθνώς εφαρμοζόμενες διαδικασίες απονομής σημάτων, με έντονη όμως παρουσία εκπαιδευμένων ατόμων με αναπηρία ως εμπειρογνωμόνων ή/και επιθεωρητών προσβασιμότητας.

Η κατοχή του Ελληνικού Σήματος Προσβασιμότητας πρέπει να θεσμοθετηθεί ως το μόνο μέσο πιστοποίησης της προσβασιμότητας επιχειρήσεων και να αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να χορηγείται άδεια λειτουργίας σε τουριστικές επιχειρήσεις:

«Η θέσπιση Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, που θα πρέπει να αναπτυχθεί από κοινού με το υπουργείο, τον ΕΛΟΤ και την Ε.Σ.Α.μεΑ. και θα απονέμεται βάσει συγκεκριμένων διαφανών και μετρήσιμων κριτηρίων αξιοποιώντας -όπου είναι δυνατόν- και το Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας, θα ενισχύσει επίσης την αξιοπιστία του ελληνικού μοντέλου Προσβάσιμου Τουρισμού».

Τέλος, συμφωνήθηκε η συνδιοργάνωση διεθνούς forum για τον Προσβάσιμο Τουρισμό που θα πραγματοποιείται ετησίως σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

«Οι πολιτικές προσβάσιμου τουρισμού θα αναβαθμίσουν το τουριστικό μας προϊόν και θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο στη χώρα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι επρόκειτο για μια εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που η Ε.Σ.Α.μεΑ. διαχρονικά διεκδικεί και θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι να κατακτηθούν.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο Τύπου του υπουργείου Τουρισμού.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.