Ioannis Vardakastanis

- ESAMEA
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συζήτηση για τα άτομα με αναπηρία και τον εμβολιασμό

Πάνω από 5.500 χιλιάδες έχουν ήδη παρακολουθήσει το βίντεο της συζήτησης σχετικά με τον εμβολιασμό και τα άτομα με αναπηρία, που διοργάνωσαν ΕΣΑμεΑ, Ινστιτούτο ΕΣΑμεΑ και ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών», την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Στη συζήτηση, που εννοείται διεξήχθη διαδικτυακά, συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ενώ μίλησαν οι κ.κ.:

• Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας

• Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας

• Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

• Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

• Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός υπεύθυνος ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών», Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Στην έναρξη της συζήτησης ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε τα εξής:

«Από την έναρξη της πανδημίας το αναπηρικό κίνημα προσπάθησε να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά για την πανδημία τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, οι οικογένειές τους και το προστατευτικό τους δίκτυο. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα άτομα με αναπηρία υπήρξαν τα πρώτα θύματα της πανδημίας, αν και ευτυχώς όχι στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τα άτομα στα ιδρύματα και τα μοναχικά άτομα ήταν τα πρώτα και τα περισσότερα θύμα. Στη συνάντηση που είχα νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli, ζήτησα να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει κατά πόσον έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία μέσα στην πανδημία.

Η σημερινή εκδήλωση ξεκινά τον διάλογο, προσβλέποντας στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση πολιτών και αρχών. Σε λίγες μέρες θα παρουσιαστούν και τα βασικά συμπεράσματα της καινοτόμας μελέτης που διεξάγει το ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ με το ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το θέμα των εμβολίων και των ατόμων με αναπηρία.

Άλλο σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τεράστια ευθύνη. Να διασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης, με αναπηρία κα χρόνια πάθηση, για οποιαδήποτε λόγο, δεν θα αντιμετωπίσει την αδυναμία του μηχανισμού παροχής των εμβολίων.

Η παρουσία των σημερινών μελών της κυβέρνησης εδώ στέλνει ξεκάθαρο ένα ξεκάθαρο μήνυμα, και τους ευχαριστούμε πολύ».

Λαμβάνοντας το λόγο ο καθηγητής Εμ. Πικουλής σημείωσε τα εξής: 

Εκ μέρους της Σχολής ευχαριστώ τους εκπροσώπους της Πολιτείας που μας τιμούν με την παρουσία τους, υποστηρίζοντας την προσπάθεια της ΕΣΑμεΑ για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, όπως κάνουμε και εμείς το τελευταίο διάστημα. Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο η πανδημία επανοηματοδότησε την έννοια της αλληλεγγύης και του κράτους πρόνοιας. Χρειάζεται επανίδρυση των συστημάτων υγείας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς κανένα μοντέλο δημόσιας υγείας δεν βγήκε αλώβητο, ούτε καν τα υποδειγματικά της Αγγλίας και της Γαλλίας. Σε πολλές φάσεις η κατάσταση που ζούμε προσομοιάζει με πόλεμο. Οφείλουμε να προσφέρουμε ότι πιο αποτελεσματικό στο μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και να διατηρούμε ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Σε μια ΕΕ που υποστηρίζει την ισονομία και την αξιοκρατία, που δρα συλλογικά σε ένα πρώτο στάδιο τουλάχιστον για τη διασφάλιση των εμβολίων, είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία στη συζήτηση της διαχείρισης. Από το θέμα των ψευδών πληροφοριών μέχρι την ιχνηλάτηση και τη διαδικασία εμβολιασμού. Η διαχείριση της κρίσης είναι αλήθεια ότι μας έδωσε σπουδαία μαθήματα. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση και η κοινωνική ανθεκτικότητα προϋποθέτει τη συμπερίληψη.

Στη συνέχεια μίλησε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης

Το προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της ΕΣΑμεΑ και της κυβέρνησης είναι ριζοσπαστικό για την ελληνική κοινωνία, και έχει οδηγήσει στο Εθνικό Σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης ήταν από τα πρώτα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκα από την αρχή της θητείας μου και η συνεργασία μας έχει δώσει σπουδαία αποτελέσματα.

Η μεγάλη πίστη στην επιστημονική γνώση, η εδραίωση του ορθού λόγου, είναι το κέρδος μας από την πανδημία και είναι αυτά που ενδυναμώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό έχει αξία ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και για αυτό έχουν πάντα την φροντίδα της πολιτείας. Ειδικά μιλώντας για την ένταξη, καθώς η προτεραιοποίηση έχει ήδη γίνει, στον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα του εμβολιασμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το μεγαλύτερο εγχείρημα από άποψη διαχείρισης μεταπολιτευτικά, με τεράστιο βαθμό δυσκολίας, μεταφοράς, ανάγκης να επικοινωνηθεί κλπ. Προβλέπουμε πάνω από 1000 κέντρα, ώστε να πάει η Πολιτεία στους πολίτες, στους κατάκοιτους κλπ. χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία όπως τα ραντεβού κ.α. Πρόκειται για μια δυναμική επιχείρηση και είμαστε σε ένα καλό στάδιο. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά καλό πεδίο με 60.000 να έχουν εμβολιαστεί, που είναι για παράδειγμα 6-7 φορές πάνω από το Βέλγιο (σε αναλογία πληθυσμού). Σε λίγους μήνες ελπίζουμε να έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας απέναντι από τον ιό.

Δεν θέλω να ξεχάσω να αναφερθώ με αυτή την ευκαιρία στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία που πέρασε στη Βουλή και το παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Τώρα παρακολουθούμε την υλοποίηση των στόχων βάση χρονοδιαγραμμάτων. Η πρώτη ενέργεια είναι η δημόσια διαβούλευση για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας όπου θα είμαι μέσα κ η ΕΣΑμεΑ και το Ινστιτούτο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έρθει στη Βουλή και θα αρχίσει να παραγάγει το έργο της.

Ακολούθησε μήνυμα του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια ο οποίος για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούσε να παρευρεθεί: 

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πολύ μεγάλη κρίση, όμως οι γιατροί και οι επιστήμονες που πασχίζουν κατάφεραν αυτό το σπουδαίο, κατάφεραν μέσα σε δέκα μήνες να φτιάξουν το εμβόλιο. Πραγματοποιείται τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για όλους, για όλους τους συμπολίτες, και για αυτό θέλω να διαβεβαιώσω την ΕΣΑμεΑ. Έχουμε πολλαπλάσια προμήθεια εμβολίων καθώς και ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας με ανάγκη, για παράδειγμα τώρα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός ατόμων σε κλειστές δομές. Βήμα βήμα θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας. Είμαι δίπλα στις πρωτοβουλίες σας και περήφανος που είμαστε συνεργάτες.

Στη συνέχεια μίλησε η υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου

Βρισκόμαστε στη μέση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, η πανδημία είναι λειτουργεί σαν μια δύσκολη και σύνθετη άσκηση δημόσιας υγείας, ειδικά για την προστασία των ατόμων με αναπηρία. Λάβαμε πολύ γρήγορα μέτρα προβλέποντας κάθε πιθανή απειλή, με τη βοήθεια του θεσμικού φορέα της ΕΣΑμεΑ που είναι σε θέση να δει τα πράγματα από πιο κοντά, πιο έγκαιρα, και να μας ενημερώσει ώστε να κινηθούμε σωστά. Έτσι αφενός διασφαλίσαμε ότι συντάξεις και επιδόματα έλαβαν αυτοδίκαιη και αυτόματη παράταση. Ενώ και οι δομές συνεχίζουν να λειτουργούν με συνθήκες ασφάλειας και αυστηρά μέτρα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι τρέξαμε τις κατασκηνώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε ΚΔΑΠμεΑ, και αυτό οφείλεται στην πλήρη συμμόρφωση των φορέων σας που τηρούν τα μέτρα ευλαβικά. Χρειάστηκε να πείσουμε τους λοιμοξιολόγους γιατί θα ήταν κακό να κλείσουν αυτές οι δομές όπως και τα ειδικά σχολεία και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Τώρα έχουμε ξεκινήσει το τεράστιο έργο του εμβολιασμού και τα άτομα με αναπηρία είναι στο επίκεντρο από την έναρξη της κατάρτισης του προγράμματος. Πρόκειται επιχειρησιακά για ένα κολοσσιαίο έργο και ήδη οι δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές δομές έχουν ξεκινήσει. Περιμένουμε και από την ΕΣΑμεΑ να είναι αρωγός στην επικοινωνία για τον εμβολιασμό, τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που λάβαμε όλα αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας, συνεχίζουμε την υλοποίηση του Προγράμματος για τα άτομα με αναπηρία, έχουμε προχωρήσει στο θέμα του προσωπικού βοηθού, της Κάρτας αναπηρίας, του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης. Τώρα προέχει το Πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο είναι μια πορεία προς την ελευθερία.

Τελευταία μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου

Ευχαριστώ για την πρόσκληση, ακούγοντας την υφυπουργό βγαίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας, καθώς παρατηρούμε πόσα πράγματα έχουν γίνει και γίνονται ακόμη. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη πολλά εμβόλια, άρα χρειάζεται η προτεραιοποίηση, και το ίδιο θα γίνει και ανάμεσα στις κατηγορίες αναπηρίες, ο εμβολιασμός θα προχωρά ανάλογα με τη νόσο, την ηλικία και το βαθμό έκθεσης στο ιό, με βάση επιστημονικά στοιχεία.

Στο κλείσιμο της συζήτησης η κ. Θεοδωρίδου απάντησε σε ερωτήσεις που είχε θέση το κοινό, καθώς η συζήτηση διεξαγόταν σε πραγματικό χρόνο μέσα από το facebook.

Ολόκληρο το βίντεο στο fb και στο κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.