Στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου της ΕΟΚΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 20 Μαρτίου στην Αθήνα στο Ζάππειο, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος είναι μέλος του προεδρείου της ΕΟΚΕ (Ομάδα 3).
Σκοπός αυτής της σημαντικής διάσκεψης ήταν η ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης και η εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Luca Jahier, Πρόεδρος της Ομάδας Διαφόρων Δραστηριοτήτων της ΕΟΚΕ, Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός κλπ.
Στην ομιλία του, στην ενότητα «Μια νέα πορεία προς την ανάπτυξη, την ανάκαμψη, την αλληλεγγύη και μια κοινωνική Ευρώπη», ο κ. Βαρδακαστάνης, περιέγραψε το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας της τρόικας, το πώς οι πολίτες έφτασαν να φοβούνται την Ευρωπαϊκή Ηγεσία και κατ’ επέκταση την ίδια την ΕΕ, και εντέλει την ήττα του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου.
Με την Ανάπτυξη για τους λίγους ξεχάστηκε η κοινωνική διάσταση της Ανάπτυξης. Η κοινωνική πολιτική και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο θεωρήθηκε εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και σε υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κοινωνική ένωση. Η Στρατηγική της ΕΕ για το 2020 δεν θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Θα πρέπει να αντικατασταθεί. Η κοινωνική ένωση θα πρέπει να θεωρείται ως συμπληρωματική προς την οικονομική ένωση και για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία στον κοινωνικό τομέα. Μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μια ριζική κοινωνική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η κοινωνική πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει έναν πραγματικό προϋπολογισμό με στόχευση τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική ατζέντα που θα ασχοληθεί με τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε λίγες εβδομάδες θα πάμε στην κάλπη. Ως αναπηρικό κίνημα μελετάμε τα προγράμματα όλων και τα βρίσκουμε χωρίς όραμα, άτολμα, να παρακολουθούν αδύναμα τους ευρωσκεπτικιστές να επελαύνουν. Το τραγούδι It’s now or never μπορεί να είναι σημαδιακό για την Ευρώπη, η οποία είναι οι πολίτες της και όχι οι σπεκουλαδόροι που την έχουν κυβερνήσει, όχι οι πολιτικές που φόβισαν τους πολίτες της, που δημιούργησαν αυτόν τον φόβο που θα οδηγήσει στην οργή και τους πολίτες της μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θυμάμαι την εποχή που είμασταν υπερήφανοι για την Δημοκρατία που πρέσβευε η Ευρώπη. Με την αδιαφάνεια με την οποία λειτούργησε η τρόικα αυτό το αίσθημα χάθηκε. Αν υπάρχει ένα μήνυμα που μπορούμε σήμερα να στείλουμε εμείς από εδώ, από την Αθήνα, από αυτό το σημείο δίπλα από την Ακρόπολη, είναι η επόμενη 5ετία να είναι μια 5ετία αναζήτησης της πολιτικής νομιμοποίησης, του χαμένου ονείρου, της ανάπτυξης για όλους, της Δημοκρατίας.
Φωτογραφικό υλικό στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.