Δήλωση του Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο site "Παρατηρητής της Θράκης" με αφορμή τη συνεδρίαση της ΕΟΚΕ στην Κομοτηνή. Το πλήρες κείμενο του άρθρου όπως δημοσιεύτηκε:
Επισκέψεις στην Κομοτηνή για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Φορείς της Ροδόπης κατέθεσαν τις απόψεις τους στην ομάδα Μελέτης της ΕΟΚΕ για προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ
Συζήτηση σχετικά με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία συνοχής, με τη συμμετοχή μελών της ομάδας Μελέτης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) «Το μέλλον της πολιτικής συνοχής για την περίοδο μετά το 2020» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, κατά τη διήμερη επίσκεψη της στην περιοχή.
Η ομάδα βρέθηκε στην Κομοτηνή μετά από πρόταση του συν-εισηγητή γνωμοδότη και προέδρου της ΕΣΑμεΑ και του EDF κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, και έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία της γνωμοδότησης της πολιτικής συνοχής, την οποία ζήτησε η προεδρεύουσα Ρουμανία.
Επισκέψεις σε δομές στην Κομοτηνή
Τα μέλη της επιτροπής βρέθηκαν από την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, όπου επισκέφτηκαν έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ), όπως ο κόμβος της Εγνατίας στη Βιομηχανική Περιοχή, οι εργασίες συντήρησης του Ιμαρέτ καθώς και στο Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής.
Επίσης γνώρισαν από κοντά και δομές και δράσεις που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η Ειδική Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή / και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, για τα σχολικά έτη 2018-2019, 2019-2020 και 2020-2021 στο 6ο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το Κέντρο Κοινότητας αλλά και το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Κομοτηνής
Άμυνα στον ευρωσκεπτικισμό και το λαϊκισμό
Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης στη Θράκη και την Κομοτηνή πήρε ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, όταν ζητήθηκε η γνωμοδότηση για την πολιτική Συνοχής της ΕΕ, μιας και είναι ένας τομέας με τον οποίο έχει ασχοληθεί χρόνια.
Πρότεινα να έρθουμε στην Κομοτηνή για να δούμε σε δράση πώς τα διαφορετικά ταμεία χρησιμοποιούνται, πώς αλλάζουν την εικόνα μια περιοχής στις υποδομές τον πολιτισμό, τους δρόμους, τη βιομηχανία, την αγροτική πολιτική αλλά και την κοινωνική πολιτική και την εκπαίδευση.
Ανέφερε ο Ι. Βαρδακαστάνης, κάτι που έκαναν με τις εξαιρετικές επισκέψεις στην Κομοτηνή και τη συνομιλία τους με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα.
Άλλωστε θεωρεί πως η πολιτική συνοχής είναι από τα σοβαρότερα εργαλεία, μέσα από τα οποία φτάνει η ΕΕ στους πολίτες της, και αυτοί μπορούν να δουν με τον πιο απτό, καθαρό και διαυγή τρόπο πως η ΕΕ βοηθάει, υποστηρίζει την ανάπτυξη, τη συνοχή των περιφερειών των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Όσο για τη δημόσια ακρόαση, ανέφερε πως ήθελαν να έχουν τη γνώμη και τη γνώση αυτών, και επέλεξαν τη Θράκη, γιατί, όπως είπε, παρόλο που ο ίδιος είναι από τη Ζάκυνθο,
Η καρδιά και η ψυχή μου βρίσκεται στη Θράκη και το Αιγαίο.
Για αυτό και κλήθηκαν ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων και του Εργατικού Κέντρου, καθώς και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ ΑΜΘ, για να καταθέσουν πως το ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτισμικές συνθήκες της Περιφέρειας.
Αυτό θα τους βοηθήσει να καταγράψουν τα ελλείματα και τα κενά που έχει η πολιτική συνοχής μέχρι σήμερα, ώστε να ληφθεί υπόψη για την επόμενη περίοδο 2021-27, τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στους θεσμούς της ΕΕ ώστε αυτή η πολιτική να γίνει πιο πρακτική, πιο απλοποιημένη, διαφανής και κοινωνικά αποδεκτό και διαχειρίσιμο μέγεθος, σε αυτή την προσπάθεια να υποστηριχθεί ο ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός, και οι απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Στον αγώνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αυτό χρειάζεται μια πολιτική συνοχής που θα προωθεί μια προοδευτική, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, που αποτελεί απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό, αλλά και να αναλάβουν δράση όλοι για την στήριξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Για αυτό και ο ίδιος, θεωρώντας πως όταν κάποιος έχει διατρέξει πάνω από 30 χρόνια στα ευρωπαϊκά πράγματα, με δεκαετή θητεία στην ΕΟΚΕ και 20 χρόνια στην ομοσπονδία και πολλά άλλα, είναι έτοιμος από την άποψη γνώσης, εμπειρίας, ώστε από την πρώτη στιγμή να υποστηρίξει μια προοδευτική δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, για αυτό και θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.
Άμεση συνέχιση για τα έργα που έχουν υψηλό αντίκτυπο
Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε
Σημείωσε ο κ. Stefano Mallia, που ήταν ο εισηγητής της γνωμοδότησης, για αυτό και επισκέφτηκαν τα έργα και συνάντησαν τους ανθρώπους που ωφελούνται από αυτά, γιατί θεωρούν σημαντικό να γνωρίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τα θετικά που αποκομίζουν από αυτά, ώστε να μεταφέρουν αυτή τη γνώση σε όσους σχεδιάζουν την πολιτική.
Πολλά από αυτά τα σχέδια έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος, και θα έπρεπε να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Μέχρι σήμερα αν ένα τέτοιο σχέδιο χρηματοδοτούνταν, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός της προγραμματικής περιόδου, και αν θέλουν να συνεχιστεί θα πρέπει τα κράτη να κάνουν ξανά αίτηση.
Άποψή του είναι πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν χωρίς διακοπή στην επόμενη προγραμματική περίοδο, χωρίς να υπάρχει κενό διάστημα.
Ο κ. Mallia, ως εκπρόσωπος των εργοδοτών στην Επιτροπή, έχει μια ιδιαίτερη ενασχόληση με τα εργασιακά θέματα σε αυτή, σημειώνοντας πως ρόλος της είναι να επιτηρεί την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, και θεωρεί πως θα πρέπει να έχει τα εργαλεία να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες, γιατί πολλές φορές μπορεί να θέλει να αναλάβει δράση ενάντια σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, γιατί τους παραβιάζει, και υπάρχουν άλλα κράτη μέλη που την εμποδίσουν, κάτι που προσωπικά τον βρίσκει εντελώς αντίθετο.
Μεταφέροντας τα θετικά της ΕΕ
Τέλος η πρόεδρος της Ομάδας μελέτης κ. Ester Vitale ανέφερε πως είναι πεπεισμένοι πως μόνο η συνοχή μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την ευημερία και την αρμονία, ώστε να μην μείνει κανείς πολίτης της Ευρώπης πίσω.
Αυτό απαιτεί την αναδιανομή του πλούτου εντός της ΕΕ, για αυτό και διερευνούν τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η συνοχή. Μάλιστα επισήμανε πως όλα τα έργα που επισκέφτηκαν στην επίσκεψη της Πέμπτης στην Κομοτηνή, με συγχρηματοδότηση και συμβολή της ΕΕ, είναι προγράμματα που μπορούν να δώσουν στους πολίτες τη μεγάλη συνεισφορά της, ιδίως στις φτωχότερες περιοχές.
Η επιτροπή τους αποτελεί μια ενδιάμεση οντότητα μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών των οργάνων που ασκούν την πολιτική, και βρίσκονται εδώ για να δημοσιοποιήσουν αυτό που γίνεται, γιατί στην πραγματικότητα η ΕΕ κάνει πολλά πράγματα, αλλά δεν έχει καταφέρει να μεταδώσει και να καταστήσει εμφανές στον κόσμο αυτό που συμβαίνει.
Παρέμβαση Γραβάνη στη συνάντηση «Χρειάζεται πλέον να γίνεται γεωγραφική κατανομή των εργαλείων αξιοποίησης»
Η Ευρωπαϊκή Συνοχή, θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό.
Αυτό δήλωσε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ, στην τοποθέτησή του, σημείωσε πως η Ευρώπη κινείται σταδιακά, ώστε να περάσει από τις Χρηματοδοτήσεις στις Εγγυήσεις και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το πώς αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει ομαλά στη χώρα μας, και επισήμανε:
Θα πρέπει οι Τράπεζες, που σε αυτή τη φάση λειτουργούν κυρίως αποταμιευτικά να σχεδιάσουν προϊόντα τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες.
Παράλληλα, τόνισε πως απαιτείται η δημιουργία μηχανισμών -κυρίως με πρωτοβουλία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων- που θα παρέχουν μικροπιστώσεις στις επιχειρήσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη χρειάζεται πλέον να γίνεται γεωγραφική κατανομή των εργαλείων αξιοποίησης, όπως, δηλαδή, γίνεται και με τις χρηματοδοτήσεις -κάτι που έχει επισημάνει, σε όλους τους τόνους και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε:
Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την κατάργηση του INTERREG Europe, καθώς έδινε τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχεδιασμό πολιτικών.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει περεταίρω αποκέντρωση σε επίπεδο αποφάσεων και όχι μόνο σε επίπεδο διαχείρισης και σημείωσε:
Δυστυχώς, η νέα πρόταση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ επισήμανε πως αν και είναι θετικό το γεγονός της αύξησης του προϋπολογισμού για τη χώρα μας, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοχή, η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.