Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Δηλώσεις του Ι. Βαρδακαστάνη στο Parallaxi.gr

Πόσο για όλους είναι το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»; Άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ ζητά η Ε.Σ.Α.μεΑ για τα άτομα με αναπηρία.. 

Ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχουν προκύψει όπως κάνει γνωστό η ΕΣΑμεΑ. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επείγουσα επιστολή της στον αρμόδιο υπουργό Τουρισμό Β. Κικίλια ζητάει την τροποποίηση της ΚΥΑ του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». 

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.,  κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Θεωρούμε πως το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» δεν είναι για όλους. Ο τίτλος είναι κατ' επίφαση.  Πέρυσι ήταν 67% και άνω το ποσοστό αναπηρίας. Όμως φέτος δεν υπάρχει μέριμνα για τους συνοδούς, για τα ανήλικα τέκνα. Αυτά φέτος δεν υπάρχουν. Δεν καλύπτει τίποτα» Αναλυτικά η επιστολή της ΕΣΑμεΑ Την τροποποίηση της ΚΥΑ του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ζήτησε με επείγουσα επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμό Β. Κικίλια, καθώς έχουν δημιουργηθεί ζητήματα αναφορικά με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους! 

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους την τρέχουσα δύσκολη περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα, αλλά και την στασιμότητα των αναπηρικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση. Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ζωής, της αναψυχής, του ελεύθερου χρόνου και του αθλητισμού. 

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί: Την τροποποίηση της υπ' αρ. 13958 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3652 Β'/12.07.2022) ώστε οι προδιαγραφές για τους ωφελούμενους να είναι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 της υπ' αριθ. 13784 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3547 Β'/3.08.2021). Την ένταξη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι με αναπηρία να εντάσσονται στο Πρόγραμμα κατά προτεραιότητα δίχως να συμμετέχουν στη διαδικασία της κλήρωσης. 

Παράταση του προγράμματος για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής. Είναι η Ελλάδα φιλική χώρα προς τα άτομα με αναπηρία; Συχνά βλέπουμε διάφορες ειδήσεις για παραλίες προσβάσιμες από άτομα με αναπηρία. Όμως το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εάν αρκούν έτσι ώστε να μπορούν τα άτομα αυτά να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα. 

Όπως εξηγεί ο κ. Βαρδακαστάνης: «Σε σχέση με το παρελθόν υπάρχουν αρκετές προσβάσιμες παραλίες. Όμως, υπάρχει μεγάλη  απόσταση από το να χαρακτηρίσεις μία χώρα φιλική, που υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες σ' όλο τον χρόνο. Οι τουρίστες βέβαια έχουν καλύτερη παιδεία από τους ντόπιους σε θέματα προσβασιμότητας. Ας κοιτάμε εμείς να μην κλείνουμε τις ράμπες στους θερινούς προορισμούς.» 

Από την πλευρά της η ειδική παιδαγωγός, Μαρία Σαμακοβλή αναφέρει ότι: 

«Η προσβασιμότητα είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς ως μη ανάπηροι πολίτες δεν εντοπίζουμε όλα όσα μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο με αναπηρία όσον αφορά την ανεξάρτητη -και μη- κινητικότητά του, ωστόσο πολλές φορές ενώ υπάρχουν και οι αντίστοιχες σημάνσεις επιλέγουμε να μην τις σεβαστούμε πχ. όταν παρκάρουμε μπροστά σε ράμπα ή πάνω σε οδηγό τυφλών. Όταν λοιπόν, η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία μοιάζει σαν άπιαστο όνειρο στο πλαίσιο μίας πόλης, όπου ο δήμος πρέπει να έχει προνοήσει και να έχει δημιουργήσει μία φιλική και προσβάσιμη πόλη για τα άτομα με αναπηρία, μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να συμβαίνει σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε ορεινά μέρη. Παρόλο που έχουν γίνει ευγενείς προσπάθειες προκειμένου οι παραλίες να γίνουν προσβάσιμες στα άτομα με κινητική αναπηρία χάρη στις θαλάσσιες ράμπες, πολλοί πολίτες αποφασίζουν να τις βανδαλισμού ή να τις κακομεταχειριστούν. Θα λέγαμε λοιπόν, πως η προσβασιμότητα είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας, που δυστυχώς δεν έχουμε λάβει, με αποτέλεσμα να κάνουμε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ακόμη πιο δύσκολη». 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/poso-ghia-oloys-inai-to-proghramma-toyrismos-ghia-oloys-146054

 

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.