Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τηλεδιάσκεψη Ι. Βαρδακαστάνη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φωταγωγείται το βράδυ η Βουλή για την 3η Δεκέμβρη!

Τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου είχε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Εδώ θα βρείτε τον βίντεο της τηλεδιάσκεψης

Ο κ. Βαρδακαστάνης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο η σημερινή τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ΕΣΑμεΑ και στην αποστολή της αλλά και στο κόστος της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Τόνισε το τραγικό περιστατικό της Καβάλας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει πόσο βαθιά πάσχει το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης.

Η πανδημία, τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, έβγαλε στο προσκήνιο τις ασχήμιες του κοινωνικού και ιατρικού συστήματος, τις τεράστιες ελλείψεις της κοινωνικής προστασίας. Τόνισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η πανδημία 

δεν πρέπει να γίνει η προκρούστεια κλίνη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η πανδημία φέρνει μπροστά τις υπάρχουσες ανισότητες που μεγάλωσαν, ενώ και η φτώχεια θα γιγαντώσει εάν οι πολιτικές που σχεδιάζονται για το ξεπέρασμα και την επόμενη μέρα της πανδημίας δεν απευθύνονται σε όλους.

Στη χειρότερη θέση λόγω της πανδημίας είναι τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε κλειστές δομές και ιδρύματα και οι μοναχικοί άνθρωποι, που πρέπει να στηριχθούν από όλους. Επίσης όμως ανάφερε ότι καμία διακριτή προστασία και οικονομική στήριξη δεν δόθηκε στα άτομα με αναπηρία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, κάτι που η ΕΣΑμεΑ έχει ζητήσει επίσημα από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία που συζητείται και ετοιμάζεται όλο το τελευταίο διάστημα, ως μία θετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση στη χώρα, τολμηρή, μαζί με το αναπηρικό κίνημα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολυπόθητο εμβόλιο ενάντια στον νέο κορονοϊό, αναφέροντας ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πρέπει να προτεραιοποιηθούν στο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «αιφνιδιαστική» πανδημία και πως είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι. Τόνισε τα θέματα της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης που αναφέρονται στο Σχέδιο Δράσης, ενώ συμφώνησε ότι χρειάζονται να ληφθούν οικονομικά μέτρα για τα άτομα με αναπηρία.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για ένα ζήτημα που δεν καταλαμβάνει στον δημόσιο διάλογο τον χρόνο ο οποίος του αναλογεί. Είναι ένα ζήτημα που αφορά ένα 10% των συμπολιτών μας (σ’ αυτό περίπου το ποσοστό υπολογίζονται τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας) αλλά και ένα επίσης υψηλό ποσοστό που αντιστοιχεί στους οικείους τους, στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Και είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις σωματικές, διανοητικές ή ψυχολογικές διαφορές τους από όσους είναι «φυσιολογικοί», ούτε τους ατομικούς περιορισμούς που απορρέουν στην πράξη απ’ αυτές τις διαφορές. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες υποδέχονται την αναπηρία, τον τρόπο με τον οποίο την «κατασκευάζουν» θα τολμούσα να πω, καθιστώντας τους ανθρώπους που δεν πληρούν τα απόλυτα κριτήρια της αρτιμέλειας, της σωματικής ακεραιότητας, της ψυχικής υγείας πραγματικά ανάπηρους. Και ο τρόπος αυτός είναι ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα της πλήρους συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι, η εξώθησή τους στο περιθώριο και την εξάρτηση, η αποστέρηση, με δυο λόγια, του θεμελιώδους δικαιώματος στην αξιοπρέπεια.

Ας στοχαστούμε, λοιπόν, σήμερα, αλλά και κάθε μέρα, τι σημαίνει για τους ανθρώπους με αναπηρία να τους καταδικάζει ένα σωματικό τους ελάττωμα στον κοινωνικό αποκλεισμό, ή να τους υποχρεώνει να ζουν στις παρυφές της κοινωνίας, ανήμποροι να εκπληρώσουν τον κοινωνικό ρόλο που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να επιτελέσουν. Τι σημαίνει η αδυναμία τους να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους ανθρώπους, πόση απομόνωση, μοναξιά, ματαίωση, πόσα προβλήματα ταυτότητας και αυτοσεβασμού μπορεί να προκαλέσει η αδυναμία αυτή. Πόσο απάνθρωπες συχνά καταλήγουν να γίνονται οι προκαταλήψεις και οι φόβοι μας απέναντι σε όσους αποκλίνουν από το στερεοτυπικά «φυσιολογικό». Πόσο εξοργιστικό και καταπιεστικό είναι για τους ίδιους να αντιμετωπίζονται με συγκατάβαση ή με οίκτο.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Πρώτα απ’ όλα, φροντίζοντας να απαλλάξουμε την καθημερινότητά τους από τα εμπόδια που την δυσχεραίνουν – ξεκινώντας από το απλούστερο, την πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια, υπηρεσίες και αγαθά και φτάνοντας ως την δυνατότητα για ισότιμη υγειονομική περίθαλψη και αποκατάσταση, ισότιμη εκπαίδευση, καλλιέργεια δεξιοτήτων και ευκαιρίες απασχόλησης. Και παράλληλα φροντίζοντας να υπερβούμε τα ψυχικά εμπόδια – τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμηχανία ή την προκατάληψη – που μας καθηλώνουν σε στερεότυπα και δεν μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε ότι η αναπηρία είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, ότι η ατέλεια δεν σημαίνει ανικανότητα και ότι ένα σωματικό ή ψυχικό μειονέκτημα μπορεί να γίνει από φραγμός, γέφυρα. Οι ιστορίες των μεγαλοφυών ανθρώπων με αναπηρία, από την Έλεν Κέλερ ως τον Στήβεν Χώκινγκ, το αποδεικνύουν.»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, διαδικτυακά με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος την ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπλέον δυσκολίες που οφείλονται στην πανδημία».


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.