Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το ενιαίο e-pass λύση για τα αναπηρικά ΙΧ!

Με αφορμή την καθιέρωση του ενιαίου e-pass και την αναθεώρηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους η ΕΣΑμεΑ απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Μεταφορών με το οποίο ζητά εξεύρεση οριστικής, ενιαίας, βιώσιμης και νομοθετημένης λύσης, σχετικά με τη διέλευση οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων, η οποία να συμπεριληφθεί άμεσα στις νέες συμφωνίες του υπουργείου σχετικά με την καθιέρωση του ενιαίου e-pass από τις εταιρείες εκμετάλλευσης όλων των αυτοκινητοδρόμων.

Η καθιέρωση του ενιαίου e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την οριστική διευθέτηση της ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας, με ενιαίο τρόπο και χωρίς την υποχρεωτική παρουσία του ατόμου με αναπηρία σε αυτά.

Είναι γνωστό ότι, με δεδομένη την απουσία προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων και τον πλήρη αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία από τα ΚΤΕΛ και το τρένο λόγω απουσίας προσβασιμότητας αυτών, παρά τις προς τούτο αντίθετες προβλέψεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών, οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να μετακινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικά αυτοκίνητα χωρίς να διαθέτουν άλλη επιλογή όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.

Οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου τους αφήνουν (π.χ. για θεραπείες, εκπαίδευση, απασχόληση, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.) για να επανέλθουν μετά το πέρας των σχετικών δραστηριοτήτων και να τους οδηγήσουν πίσω στην κατοικία τους. Στις περιπτώσεις αυτές, αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού.

Μάλιστα μέχρι σήμερα κάθε εταιρεία εκμετάλλευσης εφαρμόζει τη δική της πολιτική σχετικά. Κατάσταση η οποία δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί και για αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί μια άμεση λύση.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.