Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Βουλή για την προσβασιμότητα

Στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία παρευρέθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για τη συνεδρίαση για την υπουργική απόφαση σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη ήταν επίσης η Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας - συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μαρίλυ Χριστοφή και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Ευαγγελία Καλλιμάνη. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης αρχικά χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έκδοση της υπουργικής απόφασης σημειώνοντας ότι «για το αναπηρικό κίνημα η προσβασιμότητα είναι κορυφαίο ζήτημα: αποτελεί δε από μόνη  της αυτοτελές δικαίωμα ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξή της συμβάλει στην ανεμπόδιστη άσκηση κορυφαίων ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων». Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε την επιλεξιμότητα δράσεων για την προσβασιμότητα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα ένα ρεύμα προσβασιμότητας, ένα «κίνημα» για την προσβασιμότητα. Ζήτησε από τον υπουργό να ενεργοποιήσει και να ενδυναμώσει την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας και να τεθούν σε λειτουργία, επίσης ενδυναμωμένες, οι επιτροπές προσβασιμότητας στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος στη διαβούλευση για τα ζητήματα της προσβασιμότητας. Επεσήμανε ότι αυτό είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΑμεΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε να συνδεθεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με χρηματοδοτικά εργαλεία, για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα υφιστάμενα κτίρια. Σε ό,τι αφορά τα νέα κτίρια, τις νέες υποδομές, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην παραδίδονται απολύτως προσβάσιμα, διότι το κόστος είναι ελάχιστο και πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία και μάλιστα αυστηρά. «Η ΕΣΑμεΑ θα παρακολουθεί ανελλιπώς την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, όπως και οι Οργανώσεις μέλη μας σε όλη τη χώρα». Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη σύνδεσης της διαδικασίας εφαρμογής της προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια με την πιστοποίηση αυτής σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439, ώστε ο έλεγχος να αποκτήσει πλέον «ονοματεπώνυμο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ΕΣΑμεΑ προχωρά στην ίδρυση Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ που θα έχει ρόλο ερευνητικό και μελετητικό, «ώστε να συνεισφέρει με τεχνογνωσία στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για να μπορούν να ασκήσουν ισότιμα τα δικαιώματά τους».

Αναλυτικά για τη συνεδρίασης της υποεπιτροπής

Σε ΦΕΚ  οι τεχνικές οδηγίες «προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.