Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Συνάντηση ΕΣΑμεΑ με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ι. Βρούτση, την ηγεσία του υπουργείου και στελέχη του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ, είχε την Δευτέρα 7 Ιουλίου 2020 αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τα μέλη της Ε.Γ. Χρήστο Κουκουβίνη και Δημήτρη Σηφάκη και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, τα οποία υποβλήθηκαν με υπόμνημα, προκειμένου να εξεταστούν ενόψει κατάρτισης σχετικού σχεδίου νόμου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και τα μέλη της αντιπροσωπείας ανέπτυξαν διεξοδικά στην ηγεσία του υπουργείου όλα τα θέματα του υπομνήματος και ζήτησε να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:  

  • Επικαιροποίηση και υλοποίηση του Πορίσματος της Επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για την ενιαιοποίηση  των συντάξεων αναπηρίας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 11, του ν.4387/2016, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ ενιαίοι  κανόνες συνταξιοδότησης και απονομής ασφαλιστικών παροχών λόγω αναπηρίας.
  • Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.   
  • Χορήγηση του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.  
  • Πλήρης αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης από το επίδομα του ΟΠΕΚΑ. 
  • Επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04,  ώστε, παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία, ή βαριές αναπηρίες, κ.τ.λ. να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας
  • Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.
  • Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου 
  • Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν αναστολή καταβολής της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται 
  • Συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. ως την αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των ατόμων με αναπηρία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ
  • Βελτιώσεις που αφορούν στον ν. 612/1977 και στο Π.Δ. 169/2007

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου είναι περιορισμένης έκτασης, τόνισε πάντως ότι θα εξεταστούν όλα τα θέματα και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, ώστε να γίνει προσπάθεια, ζητήματα που θέτει το υπόμνημα της ΕΣΑμεΑ να αντιμετωπιστούν από το τρέχον σχέδιο νόμου.

Ενημερώνουμε δε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΕΣΑμεΑ με την γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Καρασιώτου εντός της εβδομάδας προκειμένου να γίνει περαιτέρω επεξεργασία όλων αυτών των θεμάτων. 

Με το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε: 

Η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα πρωταγωνιστούν σε αυτή τη δύσκολη εποχή όχι μόνο για την προστασία δικαιωμάτων, μέτρων στήριξης και παροχών, αλλά και για τη διεύρυνσή τους. Η συνάντηση μας με τον υπουργό Εργασίας υπηρετεί αυτό το στόχο της δράσης μας. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθειά μας.    

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.