Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΚΔΗΦ και ΚΔΑΠμεΑ ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα, ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη στη Βουλή

ΚΔΗΦ και ΚΔΑΠμεΑ ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ,. Γεραπετρίτης και Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Η υποεπιτροπή συνεδρίαζε με θέμα ημερήσιας διάταξης: Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα άτομα με αναπηρία στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, παρόντος του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, που ήταν ο κύριος εισηγητής.

Αποτελεί νίκη της ΕΣΑμεΑ, του αναπηρικού κινήματος, όλων των συλλόγων και των οργανώσεων, όλων των γονέων σε όλη την Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα με επιστολές, παρεμβάσεις στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάζεμα υπογραφών, απαίτησαν να σταματήσει ο παρατεταμένος εγκλεισμός των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στο σπίτι, που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες.

Υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη να λυθούν, όπως να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία, όπως η επέκταση της ειδικής άδειας και της άδειας ειδικού σκοπού, η διδασκαλία όσων παιδιών παραμείνουν για λόγους υγείας στο σπίτι, οι ιδιαίτερες θεραπείες, οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις καθώς και να γίνει το άνοιγμα των προαναφερθέντων δομών με διασφάλιση της υγείας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Κατά την ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης υπενθύμισε τα μηνύματα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την πανδημία από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, από τον Ύπατο Αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, καθώς και τις συνομιλίες που είχε ως πρόεδρος του EDF με Επιτρόπους της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας των ατόμων με αναπηρία, τα θέματα υγείας, δημοκρατίας, το ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κλπ. :

«Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για το ποιοι είναι οι ξεχασμένοι και αποκλεισμένοι πριν την κρίση ήρθαν δυστυχώς οι θάνατοι της πανδημίας και το απέδειξαν. Ο Guardian πρόσφατα δημοσίευσε ότι το 50% των θανάτων στην Ευρώπη ήταν ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία σε ιδρύματα και σπίτια. Αυτό που ζήσαμε και δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι πρώτη φορά μετά τον πόλεμο είχαμε 170 000 θανάτους και αυτό πρέπει να μας καθοδηγεί στο μέλλον. Ευτυχώς η χώρα μας έγινε παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εμείς σαν αναπηρικό κίνημα στηρίξαμε το Μένουμε σπίτι και συμφωνήσαμε να κλείσουν δομές και σχολεία. Είχαμε παρεμβάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, για παράδειγμα τις ειδικές άδειες καθώς υπήρξαν αστοχίες αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν τα πήγαμε άσχημα - θα μπορούσαμε βέβαια και καλύτερα

Για παράδειγμα, δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί μέσα στην κρίση ο ΟΠΕΚΑ έκοψε επιδόματα σε τυφλούς και σε βαριά αναπήρους. Μας έλειψε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της κυβέρνησης για τα ΑμεΑ, όχι μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομικής ενίσχυσης. Για αυτό το μεταβατικό διάστημα το αναπηρικό κίνημα ζητά:

- Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα θέματα που αφορούν χιλιάδες οικογένειες με παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ που βρίσκονται στα σπίτια τους, ΕΕΕΕΚ, παιδικοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, έχουν κλείσει από τον Μάρτη. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν άνοιξαν όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση πρέπει να διασφαλίζεται φυσικά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Τώρα θα γίνει συζήτηση για τα δημοτικά. Πάλι κλειστά θα μείνουν τα ειδικά; Πρόκειται για μέγα λάθος δικαίου, πρόκειται για στιγματισμό και αποκλεισμό που το σηκώνουν μόνες τους οι οικογένειες και τα παιδιά.  Από όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί. Έχουμε κραυγή αγωνίας από χιλιάδες. Γονείς συγκεντρώνουν υπογραφές. Δεν θα έπρεπε να γίνονται, θα έπρεπε να έχουν αποφασιστεί τα μέτρα έγκαιρα.

  •  Θέλουμε πρωτοβουλία για κατάρτιση προγράμματος για αυτή την περίοδο. Πχ χθες οι υπουργοί ανακοίνωσαν μέτρα για την απασχόληση. Γιατί να μην υπάρχει ρήτρα αν ο εργαζόμενος είναι με αναπηρία ή έχει παιδί ΑμεΑ να έχει πρόσθετη στήριξη αν πάθει μείωση μισθού; Θεωρώ δεν υπήρξε η σκέψη για αυτό. Θα έστελνε η κυβέρνηση μήνυμα ότι υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη.
  •  Έγιναν επίσης εξαγγελίες για τον τουρισμό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους όπως υπήρχε παλαιότερα από την Εργατική Εστία, για να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες που εγκλωβίστηκαν περισσότερο από την πανδημία και να κινηθεί περισσότερο και ο εσωτερικός τουρισμός.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι η πανδημία δεν πρέπει να σταματήσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ευρεία αλλαγή της νομοθεσίας με την οριζόντια διάσταση της Αναπηρίας, όπως είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Στηρίξαμε το Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, δεν θα μείνουμε αποκλεισμένοι».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεραπετρίτης προέβη στην ανακοίνωση μίας ακόμη είδησης, ότι μέσα στο μήνα θα είναι έτοιμο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία που ανέφερε ο κ. Βαρδακαστάνης και θα διατεθεί προς διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.