Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ

Με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Adina- Ioana Vălean είχε συνάντηση την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί το EDF με τη νέα ηγεσία της ΕΕ μετά τις Ευρωεκλογές, σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στην Ευρώπη.  Στη συνάντηση ήταν επίσης η γ.γ. του EDF Gunda Anka και το στέλεχος του EDF Marie Denninghaus.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στην Επίτροπο τη σημασία που έχει η επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία που ζουν στην ΕΕ. Παράλληλα ενημέρωσε την Επίτροπο σχετικά με τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, μεταξύ των οποίων είναι:

Ø  Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι κατά την αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) δεν θα μειωθεί ο ρόλος και η σημασία της ομάδας εργασίας TSI-PRM[i] και ο ρόλος των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τα δικαιώματα όλων των επιβατών θα πρέπει να τηρούνται εξίσου, ανησυχούμε όμως ότι μπορεί να χαθεί η εστίαση και η αποτελεσματικότητα στη συζήτηση για την προσβασιμότητα, που έχει κάνει δυνατά τα σιδηροδρομικά ταξίδια για τα εκατομμύρια των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς μένουν ακόμα να γίνουν πολλά.

Ø  Σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών: Εξαλείψτε μια για πάντα την αυθαίρετη και μεροληπτική πρακτική της άρνησης επιβίβασης σε άτομα με αναπηρία, πλήρης αποκατάσταση των κατεστραμμένων εξοπλισμού ατόμων με αναπηρία, π.χ. αναπηρικά αμαξίδια.

Ø  Εξασφάλιση προσβάσιμων και απλών μηχανισμών και διαδικασιών καταγγελιών ώστε τα άτομα με αναπηρία να προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματά τους ως επιβάτες.

Ø  Ένταξη της Προσβασιμότητας στο  Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

Ø  Δημιουργία ενός καλά οργανωμένου και επίσημου εστιακού σημείου για θέματα Μεταφορών και εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη ΓΔ Μεταφορών της ΕΕ.

Ø  Διασφάλιση μιας ισχυρής ευρωπαϊκή ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες 2020-2030.

Η συνάντηση κρίνεται εποικοδομητική, καθώς η Επίτροπος δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:

  • Συνεργασία με το EDF σε ετήσιες τακτικές συναντήσεις για την παρακολούθηση της προόδου και όποτε χρειαστεί μέσα στο έτος.
  • Συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή της ίδιας στη Γενική Συνέλευση του EDF το 2021.
  • Διασφάλιση ότι το EDF θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ομάδα Εργασίας TSI-PRM
  • Ένταξη της Προσβασιμότητας στο  Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών
  • Πλήρης υποστήριξη των εργασιών του EDF για την προσβασιμότητα και τα δικαιώματα των επιβατών γενικότερα και για την ταχεία αντίδραση εάν χρειαστεί.

Με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρδακαστάνης και τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν: 

Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση συνολικά για τις Μεταφορές στην ΕΕ Είχαμε την ευκαιρία να την ενημερώσουμε συνολικά και οι δεσμεύσεις που πήραμε κρίνονται για την ώρα ικανοποιητικές. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία ώστε να τηρηθούν.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.