Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. Βαρδακαστάνης με την Επίτροπο της ΕΕ για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Με την Επίτροπο για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις της ΕΕ (DEVCO) Γιούτα Ουρπιλάινεν είχε συνάντηση την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί το EDF με τη νέα ηγεσία της ΕΕ μετά τις Ευρωεκλογές, σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στην Ευρώπη. Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι των International Disability and Development Consortium  (IDDC), Abilis Foundation και Bridging the Gap.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στην Επίτροπο τη σημασία που έχει η επίτευξη των ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία που ζουν στην ΕΕ. Παράλληλα ενημέρωσε την Επίτροπο σχετικά με τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος επί των θεμάτων ευθύνης της, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η υλοποίηση του άρθρου 32 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, και των τελικών παρατηρήσεων που διατύπωσε η Επιτροπή προς τον ΟΗΕ.
  • Συμπερίληψη και προσβασιμότητα όλων των πολιτικών και προγραμμάτων της DEVCO.
  • Ο ρόλος των ατόμων με αναπηρία, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των εταίρων και των συμμάχων τους στη διεθνή συνεργασία.
  • Η υλοποίηση του επικείμενου «Σχεδίου δράσης 2020-24 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», το οποίο θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2020
  • Οι γυναίκες με αναπηρία πρέπει να έχουν σημαντική θέση στο επικείμενο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για τα φύλα. Πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν οι νέοι με αναπηρίες στην  πρωτοποριακή εργασία της Επιτροπής για τη νεολαία.
  • Το δίκτυο Glad
  • Η στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2020-2030.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωση: 

Η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία ώστε να υποστηρίζουν τον εαυτό τους πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη λήψη των αποφάσεων. Τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την ένταξη και την ισότητα και ποτέ να μην προωθούν τη διάκριση. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επίτροπο σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την προώθηση των διεθνών συνεργασιών ένταξης.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.