Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλη συμμετοχή στο Σεμινάριο για τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας για τα δικαιώματα και τις παροχές των ΑμεΑ

Εξαιρετικά επιτυχημένο χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της ΕΣΑμεΑ, με τίτλο «Τα Δικαιώματα και οι Κοινωνικές Παροχές για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους. Ο Ρόλος των Κέντρων Κοινότητας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της Αττικής», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΕΣΑμεΑ την Τρίτη 3 Μαρτίου, από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ε.Σ.Α.μεΑ. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα ΟΠΕΚΑ, ΚΕΠΑ, ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, καθώς επίσης ο ρόλος των Κέντρων Κοινότητας, ενώ έγινε και η παρουσίαση της υπηρεσίας της ΕΣΑμεΑ «Διεκδικούμε Μαζί».

Το βίντεο του Σεμιναρίου μπορείτε να το παρακολουθήσετε ξανά στον παρακάτω σύνδεσμο https://is.gd/lcVOkT Επίσης μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες στο facebook της ΕΣΑμεΑ. Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ώστε να διαχειρίζονται και να ανταποκρίνονται εξατομικευμένα στα αιτήματα ενημέρωσης και υποστήριξης των εν λόγω ατόμων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε τους παριστάμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν πάνω από 150 στελέχη των κέντρων κοινότητας και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων της Αττικής, τονίζοντας ότι αποτελούν «την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής δράσης της Πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στη χώρα». Ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες που παρακολούθησαν τη ζωντανή αναμετάδοση μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΑμεΑ www.esamea.gr και έστειλαν τις ερωτήσεις τους, όπως επίσης και τον γενικό γραμματέα κ. Σταμάτη για την πολύ καλή συνεργασία.

Στην έναρξη χαιρέτησαν ο Γ. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ομιλητές:

  • Δήμητρα Νίκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοιν. Ένταξης και Κοιν. Συνοχής υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Παρουσίαση του Ρόλου των Κέντρων Κοινότητας»
  • Εβελίνα Καλλιμάνη, Κοιν. Λειτουργός, Στέλεχος ΕΣΑμεΑ, «Παρουσίαση Υπηρεσίας «Διεκδικούμε Μαζί».
  • Ανδρέας Χατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Χορήγησης Οικονομικών Ενισχύσεων Αναπήρων, Δ/νση Αναπηρικών Επιδομάτων και Οικονομικών Ενισχύσεων Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), «Ο Ρόλος του ΟΠΕΚΑ»
  • Βασίλειος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχων και Διαχείρισης Πληρωμών και Μεταβολών, Διεύθυνσης Αναπηρικών Επιδομάτων και Οικονομικών Ενισχύσεων Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), «Ο Ρόλος του ΕΦΚΑ και των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)»
  • Δημήτρης Βασιλόπουλος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ): Ο Ρόλος του ΕΦΚΑ και των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)
  • Θεοφάνης Ρηγάτος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ): Ο Ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Παρουσίαση προγράμματος «Διεκδικούμε Μαζί»

Το πρόγραμμα «Διεκδικούμε Μαζί» με τους Δήμους της Αττικής ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2019. Βεβαίως η συμβουλευτική υπηρεσία της ΕΣΑμεΑ «Διεκδικούμε Μαζί» ξεκίνησε από το 2007. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 όμως έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Στελέχη Κέντρων Κοινότητας, Κοινωνικών Υπηρεσιών & Προγραμμάτων, με εκπροσώπους τοπικών Αναπηρικών Σωματείων και Οργανώσεων, με άλλους Φορείς, Υπηρεσίες, Οργανώσεις, ενώ πραγματοποιούνται συστηματικές 2ωρες παρουσίες στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων/ 15 ημέρες.

Μεταξύ των στόχων είναι η ανάπτυξη συνεργασίας με τα στελέχη των Δήμων της Αττικής, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων για την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις κα των οικογενειών τους και η από κοινού υποστήριξη, ενημέρωση και κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, όπως και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων. Τις κατηγορίες των αιτημάτων αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να τα βρείτε στο επισυναπτόμενο έγγραφο.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.