Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μπροστά στην προσβλητική συμπεριφορά του υπ. Υγείας η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Οργισμένη επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με το θέμα της εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στην υπό σύσταση Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) του υπ. Υγείας, βάση του κατατεθέντος προς ψήφιση σχεδίου νόμου «ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ».

Το υπουργείο Υγείας εκτίθεται και εκθέτει την κυβέρνηση, διότι ΜΟΝΟ σε ότι αφορά το χώρο των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ο προβλεπόμενος ορισμός /συμμετοχή / εκπροσώπηση, δεν πληροί την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, υποδαυλίζει το κύρος της ΕΕΔΥ και θέτει την αξιοπιστία, το κύρος και τα αποτελέσματα του έργου της ΕΕΔΥ υπό αμφισβήτηση, πριν καν αυτή λειτουργήσει.

Δυστυχώς, επίσης, το υπουργείο Υγείας, εκτίθεται διπλά διότι ΜΟΝΟ η Ε.Σ.Α.μεΑ. πληροί τους όρους, τις προδιαγραφές, τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα αυτής της θεμελιώδους αρχής της αντιπροσωπευτικότητας των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ούτε όμως και σύγκρισης με πρωτοβάθμιους ή δευτεροβάθμιους φορείς εκπροσώπησης. 

Αυτή η εμφανώς προσβλητική και απαξιωτική πρακτική του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν συνάδει με τις επιταγές της Σύμβασης, αλλά παραβιάζει και την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας σε θεσμούς που έχουν να κάνουν και αφορούν άμεσα τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα.

Επειδή το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί και κωφεύει επί των αδιαμφισβήτητων αιτιάσεων και αδιάσειστων επιχειρημάτων της ΕΣΑμεΑ, η ΕΣΑμεΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό και ζητά την προσωπική του παρέμβαση προς επίρρωση όσων επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, προς επίρρωση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας, αλλά και για την αποκατάσταση του δικαίου, με τον ορισμό της Ε.Σ.Α.μεΑ. ως την αντιπροσωπευτικότερη τριτοβάθμια οργάνωση των Ατόμων με Αναπηρίες και ανεξάρτητο μηχανισμό της κοινωνίας των πολιτών, ως το ένα από τα εικοσιένα μέλη της υπό σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Σημείωση προς Συντάκτες:

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, είναι επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, καθώς επίσης, για την προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, κατά τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 33 αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 4488/2017, ως η τριτοβάθμια οργάνωση των Ατόμων με Αναπηρίες και ανεξάρτητος μηχανισμός της κοινωνίας των πολιτών, τελεί σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη (που αποτελεί το Πλαίσιο για την Προαγωγή της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στη χώρα μας).

Επιπλέον, η Ε.Σ.Α.μεΑ., σύμφωνα με τα άρθρα 69 και 70 του ν.4488/2017, συνεργάζεται στενά με το Συντονιστικό Μηχανισμό (τον Υπουργό Επικρατείας) και το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς (Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης.

Επίσης, η Ε.Σ.Α.μεΑ., εκπροσωπεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ως η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση της χώρας, στα Διοικητικά Συμβούλια εξαιρετικά σημαντικών εθνικών οργανισμών όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το ΕΚΚΑ κ.ο.κ., αλλά και σε σημαντικές διεθνείς οργανώσεις όπως το European Disability Forum (EDF) και το European Patients’ Forum (EPF).

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.