Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη - S&D για τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος

Με την πρόεδρο της ΚΟ της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο Iratxe García πραγματοποίησε συνάντηση χθες Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί ο κ. Βαρδακαστάνης με τους προέδρους των ΚΟ του νέου Ευρωκοινοβουλίου, για την προώθηση των αιτημάτων του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης η διευθύντρια του EDF Catherine Naughton και ο υπεύθυνος για θέματα Ευρωκοινοβουλίου του EDF Alejandro Moledo.

Στην κ. Garcia ο κ. Βαρδακαστάνης παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το European Disability Forum, την πλατφόρμα όλων των εθνικών συνομοσπονδιών ατόμων με αναπηρία της ΕΕ, το έργο και τις δράσεις της. Επίσης ανέπτυξε τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για αυτό το διάστημα:

  • Εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ: παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ΕΕ δεν διαθέτει ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη Σύμβαση.
  • Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία: Μια ευρωπαϊκή ατζέντα για δικαιώματα 2020-2030, συμβατή με τη Σύμβαση και τις τελικές παρατηρήσεις της επιτροπής της Σύμβασης, τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και τους Στόχους για την Ανάπτυξη της Χιλιετίας.
  • Προϋπολογισμός της ΕΕ: Χρειαζόμαστε τη διασφάλιση από τους S&D ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα είναι πιο κοινωνικός από ποτέ, θα θέτει στο επίκεντρο την εφαρμογή και την παρακολούθηση των αξιών των ευρωπαϊκών ταμείων σχετικά με τη μη εισαγωγή διακρίσεων, την προσβασιμότητα και την ουσιαστική συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως σε κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν την πολιτική συνοχής.
  • Δικαίωμα ψήφου και πολιτική συμμετοχή: Ετοιμάζεται μια μελέτη σχετικά με το δικαίωμα ψήφου και την πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν 800.000 άτομα με αναπηρία που στερούνται του δικαιώματος ψήφου λόγω της αναπηρίας τους.
  • Πράσινη Συμφωνία ΕΕ: επικροτούμε την πρωτοβουλία που παρουσίασε ο κ Timmermans και τονίζουμε  τη σημασία της συμπερίληψης στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
  • Κοινή συνεδρίαση των προέδρων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή του EDF.
  • Οργάνωση του 5ου Ευρωκοινοβουλίου των ατόμων με αναπηρία.
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.