Κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τον ρόλο της Ομάδας 3 και της ΕΟΚΕ συνολικά, ήταν χθες Τετάρτη 17 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΟΚΕ.
Στην έναρξη της συνεδρίασης τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομάδας 3, Arno Metzler, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
Πριν δώσω τον λόγο στον Αντιπρόεδρο, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ΕΟΚΕ θα έπρεπε να ασχοληθεί πολύ νωρίτερα με αυτό το θέμα. Υπάρχουν 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία που ζουν στην ΕΕ και ως Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε πλήρως τον τομέα και τους ενδιαφερόμενους.
Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι η αναπηρία είναι ένα πραγματικά οριζόντιο θέμα, που διασχίζει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Βρίσκεται στον πυρήνα των οικογενειών μας, των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, των κοινωνικών υπηρεσιών, των αγορών εργασίας και των μοντέλων επιχειρηματικότητας. Για αυτό το λόγο, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία μπόρεσε να συνεργαστεί επιτυχώς με τόσους άλλους οργανισμούς της ΕΟΚΕ, προς όφελος ολόκληρης της Ομάδας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Βαρδακαστάνης
https://www.youtube.com/watch?
Η Ομάδα 3 έχει εργαστεί για το ζήτημα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία συστηματικά εδώ και δεκαετία. Για αυτό συμπερασματικά μπορώ να πω ότι σήμερα, που βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση αυτής της θητείας, τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, των 80 εκ. ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία, αριθμός συνεχώς αυξανόμενος, λόγω του γήρατος της Ευρώπης, λόγω της επέκτασης του προσδόκιμου κλπ., είναι σε πολύ δυνατή φάση.
Tόσο μέσα στην Επιτροπή μας έχουμε τοποθετηθεί πολύ δυνατά, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο και στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία σε πολλά κράτη και στον ΟΗΕ, με διαρκή παρουσία κάθε χρόνο στη μεγάλη Σύνοδο στην Νέα Υόρκη, έχουμε συνεισφέρει και σε επεξεργασίες της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη Γενεύη: Να θυμίσω την γνωμοδότηση για την προσβασιμότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα, η οποία ήταν συνεισφορά της επιτροπής μας στην επεξεργασία του γενικού σχολίου. Μπορούμε να μιλήσουμε για success story . Έχουν βελτιωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία μελών της επιτροπής μας. Το έχουμε δει στις αλλαγές που έχουν γίνει στο status , στο πώς έχουμε ανοίξει τη συζήτηση, που τα μέλη μας μιλάνε για αυτά τα θέματα, και εντός και εκτός. Η πρόεδρος του study group θα μιλήσει πιο αναλυτικά για αυτό το θέμα.
Εγώ θέλω να σας πω ότι, ακριβώς ακολουθώντας αυτή την τακτική, να θέτουμε την Ομάδα 3 μπροστά από τις εξελίξεις, να επηρεάζουμε τις εξελίξεις, σήμερα επεξεργαζόμαστε την soc 6.16, που είναι για την Ευρωπαϊκή ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2020-2030: η υλοποίηση της Σύμβασης στην ΕΕ σε σύμπραξη με όλα τα κράτη μέλη που έχουν κυρώσει επίσης τη Σύμβαση και βεβαίως και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την υλοποίηση της ατζέντας του ΟΗΕ σε αυτά τα θέματα. Την άλλη εβδομάδα θα είμαστε σε ειδική ακρόαση, για να δούμε πως ένα κράτος μέλος από τα καινούργια, η Λετονία, έχει χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2010-2020. Νομίζω θα έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα από εκεί είναι μία πρωτοβουλία που μας φέρνει μπροστά στις εξελίξεις.
Δεδομένο ότι η επιτροπή μελετά πως θα κινηθεί σε αυτό τον τομέα, ενώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία, όταν αυτοί σχεδόν θα είναι έτοιμοι να αποφασίσουν, εμείς θα τους έχουμε, επιτρέψτε μου να το πω με αυτή την ορολογία, σερβίρει στο πιάτο τη αναλυτική, τεκμηριωμένη, τεχνοκρατικά, πολιτικά, ιδεολογικά και ανθρωποκεντρικά πρότασή μας για τα 80 εκ. ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία, για το 2020-2030 . Και με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλες και όλες που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ αυτή την δεκαετία της πραγματικής επιτυχίας, όπως προείπα είναι success story. Και πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, γιατί όπως αναφέρει και η Σύμβαση στο άρθρο 1, “η αναπηρία δεν εδράζεται στο άτομο αλλά προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των εμποδιζόμενων προσώπων και των περιβαλλοντικών εμποδίων και των εμποδίων συμπεριφοράς που παρεμποδίζουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους.
Η αναπηρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Και μιας και λεγόμαστε Diversity Europe είναι μέρος αναπόσπαστο και της δικής μας φυσιογνωμίας. Ευχαριστώ.
Επόμενοι ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Marie Zvolska πρόεδρος του study group, Gunta Anca για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και Krzysztof Pater, για το δικαίωμα στην ψήφο.