Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προσβάσιμες εκλογικές αναμετρήσεις - να γίνει πράξη

Απόλυτα δίκαιο και ορθό είναι το αίτημα ης Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, η μετάδοση των τηλεοπτικών σποτ, οι συνεντεύξεις των αρχηγών πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, οι εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών για τις εκλογές, το debate των πολιτικών αρχηγών της 1ης Ιουλίου καθώς και η μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών την Κυριακή 7 Ιουλίου, να είναι προσβάσιμες προς τους κωφούς πολίτες. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο τα ανωτέρω να συμπεριλαμβάνουν παράθυρο απόδοσης στην Ελληνική Νοηματική καθώς και υπότιτλους.

Όπως αναφέρει η ΟΜΚΕ στην επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών Αντώνιο Ρουπακιώτη, η διεξαγωγή προσβάσιμης προεκλογικής εκστρατείας διασφαλίζει ότι οι κωφοί και βαρήκοοι πολίτες θα ασκήσουν υπεύθυνα τα εκλογικά τους καθήκοντα, ενώ επιπλέον αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι διακηρύξεις για ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση και γενικά για ισότιμη κοινωνικοπολιτική συμμετοχή όλων των πολιτών δεν αποτελούν κενό γράμμα. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας καθώς ο νόμος 4488/2017 ορίζει ότι «η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών» (άρθρο 65, παρ. 2), καθώς και «τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ... προωθούν την εμπέδωση και τον σεβασμό της αρχής της μη διάκρισης», «Οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, υποχρεούνται να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως ομιλούσες ιστοσελίδες, υποτιτλισμό, ακουστική περιγραφή, διερμηνεία νοηματικής, προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτά (άρθρο 67, παρ. 1 και 2)».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.