Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τιμήθηκε στην Νέα Υόρκη ο Ι. Βαρδακαστάνης για την προσφορά του αναπηρικό κίνημα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της 12ης  Συνόδου των Κρατών Μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Νέα Υόρκη για 3η ημέρα. Χθες Τρίτη 11 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης τιμήθηκε στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της IDA (Παγκόσμια Συμμαχία για την Αναπηρία), για τη συνολική 30ετή του προσφορά στο αναπηρικό κίνημα, αλλά ιδιαίτερα για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την πρώτη ημέρα, σε μια συγκινητική τελετή. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση.

Ως  πρόεδρος του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος αλλά και μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή), ο κ. Βαρδακαστάνης απευθύνθηκε χθες και στην έναρξη της Ολομέλειας της Συνόδου: 

Η ισότητα ενώπιον του νόμου πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Εάν η δημοκρατία δεν είναι για όλους, η ένταξη δεν μπορεί να επιτευχθεί!,

τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης. Ο χαιρετισμός του από το 02.30.12:

http://webtv.un.org/search/1st-meeting-12th-session-of-the-conference-of-states-parties-to-the-convention-on-the-rights-of-persons-with-disabilities-cosp12-11-13-june-2019/6047083716001/?term=12th%20session%20of%20the%20Conference%20of%20States%20Parties&cat=Meetings%2FEvents&sort=date

Τέλος κατά τη χθεσινή ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην παράλληλη εκδήλωση του EDF, της ΕΟΚΕ και της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ιρλανδίας “Disability Votes Count”

οι ψήφοι των ατόμων με αναπηρία μετρούν», σχετικά με τη δουλειά που έκανε το EDF στις Ευρωεκλογές, αναφορικά με τη βέλτιστη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Στη διάρκεια των Ευρωεκλογών το EDF είχε διπλή δουλειά: Από τη μία πλευρά, ο στόχος μας ήταν να προωθήσουμε το δικαίωμα ψήφου των ατόμων με αναπηρία και την προσβασιμότητα καθ 'όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Για το σκοπό αυτό, προωθήσαμε οδηγίες για την προσβασιμότητα της εκλογικής επικοινωνίας που παρουσιάσαμε στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κομμάτων και θεσμικών οργάνων. Ξεκινήσαμε επίσης μια ηλεκτρονική ψηφοφορία με την οποία ζητήσαμε προσβάσιμες εκλογές και η οποία υπογράφτηκε από 33.800 άτομα σε όλη την Ευρώπη. Κάναμε επίσης δική μας υπόθεση μέσω των προσωπικών ιστοριών 10 ψηφοφόρων με αναπηρία στην Ευρώπη στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Χάρη στην εποικοδομητική συνεργασία του EDF με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά η ομιλία των βασικών υποψήφιων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταδόθηκε με ζωντανό υποτιτλισμό και ταυτόχρονη ερμηνεία στη διεθνή νοηματική γλώσσα. Το Φόρουμ καθώς και πολλές εθνικές οργανώσεις υποστήριξαν  επίσης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκθεση σχετικά με το «πραγματικό δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές». Κατά τη διάρκεια των εκλογών, συγκεντρώσαμε περισσότερες ιστορίες σχετικά με έλλειψη ή κακή προσβασιμότητα: έλλειψη βοήθειας, έλλειψη εναλλακτικών τρόπων ψηφοφορίας, έλλειψη ανεξάρτητης ψηφοφορίας για τους τυφλούς, εκλογικά τμήματα που δεν ήταν προσβάσιμα για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια κλπ. Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε πρόσφατα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία ή η Γερμανία, η ΕΕ πρέπει τώρα να αναλάβει δράση εντός της αρμοδιότητάς της για να διασφαλίσει ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των 800.000 ατόμων με αναπηρία που εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος ψήφου, ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Το δεύτερο μέρος της εκστρατείας μας επικεντρώθηκε στην προώθηση των πολιτικών απαιτήσεων που υιοθετήθηκαν στο Μανιφέστο του Φόρουμ στο 4ο Ευρωκοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία. Αυτά τα αιτήματα παρουσιάστηκαν σε διάφορες συναντήσεις και συμπεριλήφθηκαν στο εκλογικό πρόγραμμα δύο ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων: των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Ήμασταν μία από τις λίγες, αν όχι η μόνη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, που κατάφερε να συναντηθεί με τους δύο κύριους υποψηφίους για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τίμμερμανς,  Βέμπερ). Για να προωθήσουμε τις απαιτήσεις μας σε όλους τους υποψηφίους, συνοψίσαμε το Μανιφέστο σε μια πολιτική δέσμευση που υπογράφηκε από 520 υποψηφίους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 85 εκ των οποίων εξελέγησαν. Όλοι οι υποψήφιοι που δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν την πολιτική ατζέντα του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος αναπηρίας για την επόμενη θητεία, δεσμεύθηκαν επίσης να επανιδρύσουν την Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των 4 υποψηφίων στην Προεδρία της Επιτροπής.

Περισσότερες εικόνες
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.