Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το EDF καλεί στην άμεση επαναλειτουργία της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο ζητά την άμεση αποκατάσταση της διακομματικής ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), η οποία έλαβε χώρα 1-2 Ιουνίου. 

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. του EDF ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι 

η διακομματική ομάδα Αναπηρίας, που λειτουργεί από την ίδρυση του Ευρωκοινοβουλίου το 1979, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των ευρωβουλευτών διαχρονικά αναφορικά με τα ζητήματα των ευρωπαίων με αναπηρία και την προώθηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικών για την προστασία τους. Καλούνται οι πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία επανασυγκρότησης από της πολύ σημαντικής και ιστορικής Ομάδας για τους 80 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία! 

Το ψήφισμα αναφέρει:

Ζητάμε την αποκατάσταση της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία.

80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου του πληθυσμού  πρέπει να εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό πρέπει να τους λαμβάνει υπόψη όταν εγκρίνει νομοθετήματα για αυτούς. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιφερειακή οργάνωση έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) και ότι ως εκ τούτου τα θεσμικά της όργανα και οι πολιτικές της δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη Σύμβαση. 

Υπενθυμίζοντας ότι η Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε η κινητήριος δύναμη για τα δικαιώματα των αναπήρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 40 χρόνια και είναι μια από τις παλαιότερες διακομματικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου με τον μεγαλύτερο αριθμό των μελών

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία στον συντονισμό της πολιτικής δράσης διαφορετικών πολιτικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ανταποκριθεί πλήρως στην Σύμβαση του ΟΗΕ και στις προσδοκίες των ατόμων με αναπηρία σε όλη την ΕΕ. 

Υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ομάδας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, στους άλλους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Αναγνωρίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Διασυνοριακής Ομάδας για την Αναπηρία και ειδικότερα από το 1999 που το Φόρουμ διαχειρίζεται την Γραμματεία της Ομάδας, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ των αναπηρικών οργανώσεων και των εκλεγμένων ευρωβουλευτών μας. 

Υπενθυμίζοντας ότι 520 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων 85 εκλεγμένοι ευρωβουλευτές και τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν την υποστήριξή τους στη δημιουργία μιας νέας διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία.

Τονίζοντας τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή, για τις οποίες  η ΕΕ πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση αναφορικά με τις ίσες ευκαιρίες, την ανεξάρτητη διαβίωση, τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα και τα θέματα προσβασιμότητας. 

Υπογραμμίζοντας τις πολιτικές προτεραιότητες που απορρέουν από το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές του EDF που ενέκρινε το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία το Δεκέμβριο του 2017, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το  αντιπροσωπευτικότερο όργανο των πολιτών με αναπηρία της ΕΕ. 

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας καλεί τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα νεοεκλεγέντα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • Να υποστηρίξουν την αποκατάσταση της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία, που αποτελείται από ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη μέλη και από όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.
  • Να διασφαλίσουν ότι η εν λόγω Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία θα δεσμευθεί να εντάξει ενεργά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων αυτά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο θα γίνει ένα πιο συνεκτικό και προσιτό θεσμικό όργανο για όλα τα άτομα με αναπηρία - συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των επισκεπτών, των εκλεγμένων αντιπροσώπων και όλων των κατοίκων της ΕΕ.
  • Να διασφαλίσουν ότι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας θα εξακολουθήσει να παρέχει τη γραμματεία της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 4.3 της CRPD του ΟΗΕ και το σύνθημα του κινήματος αναπηρίας «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», εξασφαλίζοντας μια ισχυρή συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των μελών της Ομάδας.
Περισσότερες εικόνες
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.