Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Επιτυχημένη η ημερίδα για τα δικαιώματα των εργαζομένων ΑμεΑ του Δημοσίου

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας, χθες Δευτέρα 1 Απριλίου. Η ημερίδα είχε θέμα «Εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνια πάθηση και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στον Δημόσιο Τομέα» και σκοπό είχε την ενημέρωση για τα δικαιώματα των εργαζόμενων με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των εργαζόμενων γονέων/κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στον Δημόσιο Τομέα, καθώς και την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου για τη διατύπωση προτάσεων.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Γιούλος. Χαιρέτησαν ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., ο Ιωάννης Πάιδας, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε για το κορυφαίο δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με αναπηρία: 

Η εργασία δεν είναι μόνο η διαδικασία απόκτησης αγαθών, αλλά η ίδια η συμμετοχή στην κοινωνία και στη ζωή. Η διασφάλιση άσκησης του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με αναπηρία είναι κορυφαία πράξη για αυτό και αποτυπώνεται στο Σύνταγμα, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ανεργία ενός ατόμου με αναπηρία συνιστά σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας.

Παράλληλα η υπουργός ανακοίνωσε ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων-γονέων παιδιών με αναπηρία, αναγνωρίζεται εφεξής και για τους δύο γονείς το δικαίωμα για ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο. Επίσης, αποδέχτηκε αίτημα του προέδρου της ΕΣΑμεΑ για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου-ΕΣΑμεΑ για θέματα κοινωνικής ένταξης και εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τον κ. Κωνσταντίνο Γαργάλη, Ταμία της Ε.Σ.Α.μεΑ. και συνεχίστηκαν με τους κ.κ. Δώρα Σταθοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην Αλλοδαπή, Εργαζομένων Αλλοδαπών στην Ελλάδα & Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία/Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Μπαρτζελιώτης, Ειδικός Επιστήμονας για την Ίση Μεταχείριση/Συνήγορος του Πολίτη, Μαρίλυ Χριστοφή, Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας/ Εξωτερική Συνεργάτης Ε.Σ.Α.μεΑ, Βασίλης Κουρμπέτης, Σύμβουλος Α΄ του ΥΠ.Π.Ε.Θ., Ναταλία Θεοδούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης Προσωπικού, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Κυριαζής, MSc Healthcare Management, Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικό Πολύκεντρο ΑΔΕΔΥ.

Τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος παρουσίασαν οι:

  • Ηλίας Μαργιόλας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ)
  • Κωνσταντίνος Σίμψης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ)
  • Κορίνα Θεοδωρακάκη, Γενική Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ)
  • Μαρία Τριανταφύλλου, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)
  • Γιάννης Μοσχολιός, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.