Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Άρθρο του Ι. Βαρδακαστάνη για τις Ευρωεκλογές, τον ευρωσκεπτικισμό, τα δικαιώματα

Στο newsletter της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) δημοσιεύθηκε άρθρο του Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Προέδρου ΕΣΑμεΑ και EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία), και αντιπροέδρου της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ, σχετικά με το πόσο σημαντικές είναι φέτος οι Ευρωεκλογές

Παράλληλα δίνεται στη δημοσιότητα το βιβλίο του EDF «Τα δικαιώματά σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ένα βιβλίο- οδηγός για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο έχει συγγράψει το EDF και μετέφρασε στα ελληνικά η ΕΣΑμεΑ. Το βιβλίο, που θα παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, αρχή γενομένης από τη Λάρισα, στις 23 Φεβρουαρίου, είναι μια καταγραφή των νόμων και των πολιτικών της ΕΕ προς όφελος των ατόμων με αναπηρία τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Τη συγκεκριμένη περίοδο αυτή Πρόεδρος του EDF είναι ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Στις 23 και 26 Μαΐου φέτος, οι ευρωπαίοι πολίτες θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 είναι κρίσιμες και στρατηγικές, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχει τόση αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το ευρωπαϊκό εγχείρημα που υποστηρίζεται και ενισχύεται από ευρωσκεπτικιστικά, λαϊκιστικά, εθνικιστικά κινήματα και πολιτικά κόμματα και βεβαίως από την αδυναμία των ηγετών της ΕΕ να παρουσιάσουν μια θετική αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης - ένα νέο ευρωπαϊκό deal.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οφείλουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των πολιτών της ΕΕ όχι μόνο ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές αλλά και να πείσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών που αυτή αντιπροσωπεύει.

Εξ ορισμού οι εκλογές είναι η κορύφωση της πολιτικής διαδικασίας και ως εκ τούτου, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να τοποθετηθούν και να προωθήσουν μια προοδευτική, ενωμένη και δίκαιη ΕΕ, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο. Η ουδετερότητα στις εκλογές του 2019 παίζει την κάρτα των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών. Κατά τη γνώμη μου, η εκστρατεία "Αυτή τη φορά ψηφίζω" εννοεί ότι, αν δεν ψηφίσουμε στις προσεχείς εκλογές, υποστηρίζουμε άμεσα όσους θέλουν να υπονομεύσουν την ΕΕ. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι γενικές εκστρατείες και γενικά μηνύματα δεν κινητοποιούν πια τους πολίτες. Είναι απαραίτητο να δείξουμε με πράξεις και με παραδείγματα γιατί η ΕΕ είναι σημαντική για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, το EDF, το οποίο αντιπροσωπεύει το αναπηρικό κίνημα όλης της Ευρώπης, προσπαθεί να κινητοποιήσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ προώθησε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία περισσότερο από 20 χρόνια. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όλα όσα έχει θεσπίσει η ΕΕ μέσω νομοθεσίας, πολιτικών και προγραμμάτων και βεβαίως μέσω της κύρωσης από την ΕΕ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές που έρχονται, το μήνυμα πρέπει να είναι έντονο και σαφέστατο: με τη συμμετοχή μας, κάνουμε τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές την αρχή μιας νέας προοδευτικής εποχής για την ΕΕ και περιθωριοποιούμε όσους την υπονομεύουν.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.