Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον πρωθυπουργό της χώρας

Υψίστης σημασίας ήταν η συνάντηση του προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του γενικού γραμματέα, Βασίλη Κούτσιανου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, στην οποία τέθηκαν όλα τα καίριας σημασίας ζητήματα του αναπηρικού κινήματος, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Για τη συνάντηση εκπονήθηκε υπόμνημα, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης με την κατάθεση του υπομνήματος, τόνισε στον πρωθυπουργό ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταρχάς αναγνωρίζει τις θετικές δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού ατόμων με αναπηρία, η κάρτα αναπηρίας κ.α.

Ωστόσο, ενόψει των πρωτόγνωρων συνθηκών με την ενεργειακή κρίση, που εντείνει την οικονομική, ενώ ακόμη μαίνεται η υγειονομική και η επίδραση όλων αυτών στα κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κρίνει επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι δράσεις για την προστασία τους. Για παράδειγμα ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη η διακοπή του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνει τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα του, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ, σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε την πλήρη αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος από τη σύνταξη και την εργασία.

Επιπρόσθετα μία από τις εμβληματικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ, είναι η απόδοση τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία, σε περίπτωση που δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κοινωνία, στην πολιτεία και στο παιδί της και αναγνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα στερήθηκε τη δυνατότητα να μετέχει στην εργασία όπως άλλοι πολίτες, λόγω της αναπηρίας του παιδιού της.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα παρακάτω ζητήματα, τα οποία έθεσε υπόψη του η Ε.Σ.Α.μεΑ.:

  • Θέματα επιδοματικής πολιτικής, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων, για τα οποία ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης με διακριτό τρόπο, όπως ισχύει για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.
  • Αύξηση συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον ενεργό πληθυσμό της χώρας, ύπαρξη μίας εθνικής στρατηγικής για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
  • Θεσμοθέτηση ενός νόμου - πλαισίου για τη φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την επέκταση με νόμο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πέραν του τομέα της απασχόλησης, σε τομείς όπως είναι η κοινωνική προστασία κλπ., καθώς και στην αναμόρφωση και συμπλήρωση του ν.4488/2017 για τον Συντονιστικό Μηχανισμό και των Σημείων Αναφοράς.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για θεσμική συμμετοχή της σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία και όχι μέσω κληρώσεων, ώστε αυτό να επιλυθεί.

Τέλος, χαιρέτισε την πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για θέσπιση υποχρεωτικού μαθήματος για την προσβασιμότητα στις παραγωγικές και πολυτεχνικές σχολές της χώρας σε συνεργασία με τους αρμόδιους Πρυτάνεις και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιγραμματικά τα κυριότερα ζητήματα όπως αναφέρονται στο υπόμνημα:

1. Θέματα κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων.

  • Αυξήσεις επιδομάτων ατόμων με αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μέσω τετραετούς συμφωνίας, όπως είχε γίνει το 2003 και το 2007, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίες αυξήσεις στα επιδόματα δόθηκαν 11 χρόνια πριν, το 2011.

Είναι γνωστό ότι τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα επιδόματα δεν λαμβάνονται υπόψη στα εισοδηματικά όρια για τις παροχές των ατόμων με αναπηρία.

  • Κατάργηση της παράλογης και άδικης διακοπής του προνοιακού αναπηρικού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία ή βαριά νοητική υστέρηση όταν λάβουν τη σύνταξη του αποθανόντος γονέα τους.
  • Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα ατόμων με αναπηρία. 

Αυξήσεις συντάξεων. Κρίνονται επιβεβλημένες την τρέχουσα περίοδο, με το κύμα ακρίβειας που υπάρχει παντού, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναπηρία επιφέρει πρόσθετες ανάγκες και εκτινάσσει το κόστος διαβίωσης.

Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, οι οποίες καταργήθηκαν άδικα με το 3ο μνημόνιο.

Μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.

2. Τιμητική σύνταξη στη μητέρα παιδιού με αναπηρία.

Θεσμοθέτηση της τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία (όπως τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, πολλαπλές βαριές αναπηρίες, βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες ψυχικές διαταραχές), σε περίπτωση που δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

3. Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης.

Συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, όπως ισχύει για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, με πρόσθετη προσαύξηση 20% λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης.

4. Αύξηση συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον ενεργό πληθυσμό της χώρας.

Αύξηση της εργασιακής ένταξης και της εργασιακής απορρόφησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αναζητούν εργασία μέσω μίας εθνικής στρατηγικής για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

5. Νόμος - πλαίσιο για φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα.

6. Τροποποίηση και βελτίωση κεφαλαίου Δ του ν.4488/2017.

7. Επέκταση με νόμο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πέραν του τομέα της απασχόλησης, σε τομείς όπως είναι η κοινωνική προστασία κλπ.

8. Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ήδη αντιδράσει για τη μη πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, που αφορά στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», ενώ έχει προβλεφθεί για όλους τους άλλους κοινωνικούς εταίρους. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το υπουργείο Υγείας και μοναδικής ηθικής, λογικής και πολιτικής εφεύρημα της λοταρίας, δεν συνάδει ούτε με την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, ούτε με το πνεύμα και την ουσία του εκλέγειν και εκλέγεσθε, πυρήνα των δημοκρατικών διαδικασιών. Η λοταρία δεν είναι εκπροσώπηση.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.