Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Υπεγράφη πρωτόκολλο Συνεργασίας ΕΣΑμεΑ- ΑΣΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης υπέγραψε εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022. Τον συνόδευαν η συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ και μηχανικός - εμπειρογνώμων προσβασιμότητας Μαρίλυ Χριστοφή και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Εβελίνα Καλλιμάνη. Εκ μέρους της Α.Σ.Κ.Τ. ήταν ο πρύτανης Νικόλαος Τρανός, ο επ. καθηγητής Γλυπτικής Ιωάννης Μελανίτης και το μέλος Ε.Ε.Π. και επ. υπεύθυνη της Μονάδας Προσβάσιμης Εκπαίδευσης Ουρανία Αναστασιάδου.

Υπέγραψαν Ι. Βαρδακαστάνης και Ν. Τρανός.

Το παρόν Πρωτόκολλο Συνεργασίας έχει ως αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση από τα Συμβαλλόμενα Μέρη πολιτικών και δράσεων για την ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στις τέχνες και τον πολιτισμό. Δράσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη την ανθρώπινη ποικιλομορφία και θα αφαιρούν τα εμπόδια και κάθε μορφής αποκλεισμό, με τρόπο που ωφελεί όλους ώστε κάθε πολίτης, με ή χωρίς αναπηρία/χρόνια πάθηση ή/και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα, να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πλήρως και ισότιμα στην πολιτιστική αλυσίδα και να απολαμβάνει τα πολιτιστικά αγαθά.

Στόχοι της συνεργασίας:

ΕΣΑμεΑ και ΑΣΚΤ με το παρόν Πρωτόκολλο στοχεύουν:

α. στο σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε επιμέρους τομείς πολιτιστικού ενδιαφέροντος προς όφελος των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς και των λοιπών πληθυσμιακών ομάδων με παρόμοιες ανάγκες πρόσβασης,

β. στη συνεργασία για την καθιέρωση διαρκούς θεσμικής διαβούλευσης των δύο Μερών με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, καθώς και άλλα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς, με στόχο τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή και να απολαμβάνουν την πρόσβαση στο πολιτιστικό υλικό και τις πολιτιστικές δραστηριότητες σε ίση βάση με τους άλλους με προσβάσιμες μορφές, σε μνημεία, μουσεία και πινακοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές εθνικής πολιτιστικής σημασίας κ.ά., όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών επιτάσσει στο άρθρο 30 αυτής.

Δράσεις:

Οι παρεμβάσεις, τις οποίες από κοινού θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη, ενδεικτικά μπορούν να αφορούν στα εξής:

  • Επεξεργασία και εισήγηση στους αρμόδιους φορείς νομοθετικών ρυθμίσεων, όπου απαιτείται, με στόχο την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στον πολιτισμό και την τέχνη στο δικαιωματικό μοντέλο που επιβάλλει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ο σχετικός ν.4488/2017 ΦΕΚ 137 Α’ (Μέρος Δ΄). Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες ώστε να εδραιωθεί η απρόσκοπτη προσβασιμότητα των αναπήρων στην προσέγγιση και των δημοσίων έργων τέχνης της χώρας.
  • Διεξαγωγή κοινών ερευνητικών εργαστηρίων για την ανάπτυξη προδιαγραφών δημιουργίας απτικών ομοιωμάτων, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία αντιληπτικότητας των έργων τέχνης από τυφλά άτομα.
  • Διεξαγωγή κοινών ερευνητικών εργαστηρίων, με στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης εμπειρίας πρόσβασης έργων τέχνης από άτομα με νοητική/γνωστική αναπηρία ή/και άλλες αναπηρίες.
  • Διεξαγωγή κοινών ερευνητικών εργαστηρίων με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων της Α.Σ.Κ.Τ. σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας.
  • Υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων με στόχο τη διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών ενσωμάτωσης των απτικών ομοιωμάτων σε χώρους πολιτισμού και το δημόσιο χώρο. Μετα-ανάλυση και διερεύνηση πρακτικών της πιλοτικής εφαρμογής προσβάσιμου ομοιώματος στο Δήμο Άργους από το Εργαστήριο 3D, του Τομέα Γλυπτικής, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών υπό την καθοδήγηση του επιβλέποντα Επ. Καθηγητή Ι. Μελανίτη.
  • Ανάπτυξη μεθοδολογίας και διερεύνηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη σταδιακή προσβασιμοποίηση των μνημείων και των εκθεμάτων μουσείων και πινακοθηκών, καθώς και αρχαιολογικών χώρων της χώρας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και συναρμόδιους φορείς.
  • Μελέτη και ανάπτυξη προσβάσιμων ψηφιακών εφαρμογών για την προώθηση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην τέχνη.
  • Διερεύνηση τρόπων προώθησης της απασχόλησης εκπαιδευόμενων με αναπηρία της ΑΣΚΤ στην πολιτιστική αγορά.
  • Διασφάλιση της προσβασιμότητας των υποδομών της Α.Σ.Κ.Τ. και την πιστοποίηση αυτών με το Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας - Διασφάλιση της προσβασιμότητας του ιστοτόπου της Α.Σ.Κ.Τ.
  • Υλοποίηση συνεδρίων για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην τέχνη, με στόχο τη διαβούλευση και σύμπραξη της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας, του κράτους, της καλλιτεχνικής κοινότητας και του αναπηρικού κινήματος.
  • Υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβάσιμης Εκπαίδευσης της Α.Σ.Κ.Τ.
  • Ενίσχυση της συμπεριληπτικής διάστασης στα προγράμματα σπουδών.
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.