Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Βράβευση EDF για μια Ευρώπη δίχως αποκλεισμούς για τους πολίτες της με αναπηρία

Η κριτική επιτροπή του 15ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Carlos V, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και Ιβηρο - αμερικανική Ακαδημία του Ιδρύματος Yuste, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), θεωρώντας ότι «με το έργο του οικοδομεί μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς και μια πιο κοινωνική, δίκαιη και ισότιμη Ευρώπη και συμβάλλει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στις αξίες που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να ζουν μαζί σε αυτόν τον κοινό χώρο υπό συνθήκες ισότητας χωρίς να υφίστανται διακρίσεις λόγω των κοινωνικών τους ικανοτήτων».

Ο πρόεδρος του EDF και της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε για την απονομή αυτού του βραβείου με το ακόλουθο μήνυμα: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω το Ευρωπαϊκό Βραβείο Carlos V εκ μέρους του EDF. Είναι μια αναγνώριση της βαθιάς δέσμευσης του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 25 ετών του Φόρουμ, που αποδεικνύουν ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς για τα 100 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία».

Η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Yuste, Rosa Balas, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση, υπενθύμισε τα θλιβερά γεγονότα στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, όπως η «σκληρή και αιμοδιψής εισβολή που έφερε τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη», και ο Covid, μια ασθένεια που δεν εξαφανίζεται και συνεχίζει να προκαλεί «πάρα πολύ θάνατο και κολοσσιαίες απώλειες», όπως τόνισε. Με αυτή την έννοια, ζήτησε την ένωση της Ευρώπης επειδή «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους μόνοι μας, αλλά μαζί είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τη θέση μας».

Η Ευρώπη είναι ένα ζωντανό έργο που οικοδομείται χάρη σε συγκεκριμένα επιτεύγματα και ένα από αυτά είναι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, «ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη μιας κοινωνικής, ισχυρής, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης. Ως εκ τούτου διεκδικούμε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία «σε υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και την κοινωνία και σε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, καθώς αυτή είναι μία από τις αρχές αυτού του πυλώνα».

Σύμφωνα με την κ. Balas, η δύναμη της Ευρώπης έγκειται στην πολυμορφία της και στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν, διότι κατά τη γνώμη της, «η Ευρώπη είναι ένα σύνολο αξιών και θεσμικών οργάνων όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ατόμων με Αναπηρία, που όλοι μαζί, ο καθένας με τις διαφορετικές ικανότητές του, χτίζουμε αυτό το κοινό σπίτι γνωστό ως Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ιδρύματος Yuste εξήγησε ότι η πανηγυρική τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Carlos V θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στη Μονή Yuste, σε εκδήλωση υπό τον Βασιλιά Φελίπε ΣΤ', ο οποίος θα συνοδεύεται από διεθνείς προσωπικότητες.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες που ελήφθησαν, ο διευθυντής του Ιδρύματος σημείωσε ότι το Ίδρυμα έλαβε 34 προτάσεις από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κάτω Χώρες και Σουηδία), όπου 32 ήταν ο αριθμός των επιλέξιμων προτάσεων και 18 ο αριθμός των υποψηφίων που ορίστηκαν.

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία - EDF

Είναι μια ευρωπαϊκή οργάνωση - ομπρέλα που συγκεντρώνει οργανώσεις που εκπροσωπούν 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε όλη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ γιορτάζει φέτος την 25η επέτειό του, σε μια περίοδο κατά την οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και προωθεί την ένταξή τους, φροντίζει εκείνους που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Ως εκ τούτου, ευνοεί μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που επικεντρώνεται στην ευημερία των πολιτών της, θωρακίζει θεσμικά και νομοθετικά την κοινωνική ένταξη την προσβασιμότητα, την ελεύθερη κυκλοφορία, την ανεξάρτητη ζωή και διαβίωση στην κοινότητα, την αξιοπρέπεια, τη μη διάκριση, την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία, του σεβασμού της διαφορετικότητας ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Βίντεο Ιωάννη Βαρδακαστάνη https:/bit.ly/3LMCfXq  

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.