Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Καταργήστε όλα τα επώδυνα μέτρα των μνημονίων! Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να καταργηθούν όλα τα επώδυνα μέτρα των μνημονίων που έχουν οδηγήσει στη μείωση συντάξεων και μισθών των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους ζητά με επιστολή της στον Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Η δραματική μείωση του εισοδήματος της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με την αύξηση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης για λόγους αναπηρίας. Αυτό το πρόσθετο κόστος κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί υπέρμετρα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών προστατευτικών κοινωνικών πολιτικών για την αναπηρία. Ως εκ τούτου, στα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το εφάπαξ ποσό του κοινωνικού μερίσματος, θα πρέπει να υπολογιστεί και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία και χρόνια πάθηση. Για να προστατευτούν ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους απαιτείται  να καταργηθούν όλα τα επώδυνα μνημονιακά μέτρα της τελευταίας τετραετίας τα οποία, αναμφίβολα,  έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία  και των οικογενειών τους και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα:

  • Να αρθούν οι μειώσεις που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας των μνημονίων, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις  και οι οικογένειές τους.
  • Να αρθούν όλες οι περικοπές που έχουν σημειωθεί με τους εφαρμοστικούς νόμους  των μνημονίων και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως ο ν. 4093/2012 και ν. 4111/2013 στις κύριες συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στα δώρα εορτών, αδείας στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67%.
  • Να αρθούν οι περικοπές που έχουν σημειωθεί με τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων όπως ο ν.4024/2011 & 4093/2012 στις επικουρικές συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Να επεκταθεί το μέτρο της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους  που είναι άτομα αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα και με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα.
  • Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ο διαχρονικά υποβαθμισμένος τομέας της πρόνοιας, και να ενισχυθούν προνοιακοί υποστηρικτικοί φορείς Ν.Π.Ι.Δ., των οποίων η χρηματοδότηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό 60% με ολέθριες συνέπειες στη διασφάλιση λειτουργία τους.
  • Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας  και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», και να διασφαλιστεί η λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.