Στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία με κύριο θέμα: “Προοπτικές για την Πανευρωπαϊκή διεθνή συνεργασία” μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος τόσο της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) όσο και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιείται διαδικτυακά. Στόχος της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία ήταν να συζητηθεί πώς η διεθνής συνεργασία στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή μπορεί να συμπεριλάβει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Επρόκειτο για μια ευρωπαϊκή ανταλλαγή σε υψηλό επίπεδο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022 (GDS22).
Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες έκαναν έναν απολογισμό των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19 στη βάση της κοινής εμπειρίας ετών ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η εκδήλωση συγκέντρωσε μια σειρά ενδιαφερομένων που εργάζονται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του GDS22 - μέλη κυβερνήσεων, μέλη επιτροπών ΟΗΕ, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Εγκρίθηκε έγγραφο συμπερασμάτων το οποίο θα παρουσιαστεί στο GDS22.
Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη:
«Κυρίες και κύριοι,
Η Διεθνής Συμμαχία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία είναι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουν στην πρώτη μας Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία για τη διεθνή συνεργασία. Σήμερα, έχουμε πάνω από 900 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Αυτή η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία την επόμενη εβδομάδα. Εμείς, στην IDA, συνδιοργανώσαμε την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής το 2018 για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία θα βρεθούν στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της Συνόδου Κορυφής. Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω τη διοργάνωση μιας 2ης Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία, με διάφορες άλλες παράλληλες εκδηλώσεις γύρω από αυτήν, όπως είναι και η σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής.
Φυσικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή της αρχής «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς». Στην IDA, έχουμε συντονίσει τη συμμετοχή των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία. Και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε μερικές σπουδαίες ομιλίες και πρωτοβουλίες που θα μοιραστούν και στις δύο συνόδους κορυφής από τους εκπροσώπους μας.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι θα φιλοξενήσουμε επίσης ένα Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, ως προσθήκη στη Σύνοδο Κορυφής, για να ενισχύσουμε τη φωνή και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία. Σας προσκαλώ και σας ενθαρρύνω όλους να παρακολουθήσετε αυτό το φόρουμ και να ακούσετε τις συζητήσεις μας.
Τώρα, θα συμφωνήσετε ότι η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δέσμευση μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των κυβερνήσεων, του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Διεκδικούμε στοχευμένες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ενώ παρουσιάζουμε αποτελεσματικά παραδείγματα ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή και στην κεντρική Ασία, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους δωρητές ότι αυτό το μέρος του κόσμου δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το αναπηρικό κίνημα πρέπει να υποστηριχθεί και να εφαρμοστεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία 2022 θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευτούν για αλλαγή, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις κοινωνίες πιο περιεκτικές και να επικεντρωθούμε σε τομείς που έχουν σαφώς παραμεληθεί για πάρα πολύ καιρό. Η Παγκόσμια Σύνοδος, και οι περιφερειακές Σύνοδοι, όπως αυτή η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σημειώσουμε πρόοδο προς έναν κόσμο όπου όλοι συμμετέχουν ισότιμα και μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σας ευχαριστώ!»
Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο συμμετείχαν επίσης με εκπροσώπους τους οι: Atlas Alliance, η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η Νορβηγική Ομοσπονδία Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (FFO), το Περιφερειακό Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Ευρώπη, η UNDP Ευρώπης, η UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, η Σύμπραξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.