Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μπροστά στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία - ο Ι. Βαρδακαστάνης μίλησε στη Λατινοαμερικάνικη Περιφερειακή Σύνοδο

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022 πραγματοποιήθηκε η Λατινοαμερικάνικη Σύνοδος, στην έναρξη της οποίας μίλησε ο Ι. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος τόσο της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) όσο και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο πλαίσιο είχε λάβει χώρα πριν λίγες ημέρες και η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία.

Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν η «Διασφάλιση βιώσιμων αλλαγών για τα άτομα με αναπηρία μέσω κοινών δράσεων». Η εκδήλωση συγκέντρωσε μια σειρά ενδιαφερομένων που εργάζονται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του GDS22 - μέλη κυβερνήσεων, μέλη επιτροπών ΟΗΕ, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρευρίσκομαι στην πρώτη Περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής της Λατινικής Αμερικής, την εβδομάδα πριν από την Παγκόσμια Σύνοδο Έχοντας οργανώσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής το 2018, είμαι πολύ περήφανος που βλέπω την IDA να συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση μιας δεύτερης Συνόδου Κορυφής και τόσων πολλών εκδηλώσεων γύρω από αυτήν.

Φυσικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή της αρχής “τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς”. Στην IDA, έχουμε συντονίσει τη συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων των ατόμων με Αναπηρία στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε μερικές εξαιρετικές δηλώσεις και συζητήσεις που θα έχουμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Τα έξι περιφερειακά μέλη της IDA είναι η δέσμευσή μας ότι όλοι θα ακουστούν και όλους θα τους ακούσουμε. Και αυτές οι Περιφερειακές Σύνοδοι Κορυφής έχουν επίσης τον ίδιο στόχο, επιζητούν να δώσουν χώρο στις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να πάρουν μέρος σε διαδραστικές εστιασμένες συζητήσεις.

Τώρα, θα συμφωνήσετε ότι η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δέσμευση μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των κυβερνήσεων, του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτόν τον βαθμό, η IDA έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τον συντονισμό δικτύων που διευθύνονται από διαφορετικά δίκτυα, με ιδιαίτερη προσοχή στις υποεκπροσωπούμενες ομάδες, όπως οι ομάδες αυτόχθονων πληθυσμών, και θα προσπαθήσει να στηρίξει ενεργά τις ηγεσίες τους.

Στη Λατινική Αμερική, όπως και σε άλλες περιοχές, ο COVID έχει επισημάνει ελλείψεις στη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και τώρα προσπαθούμε να βρούμε έναν δρόμο για ανασυγκρότηση που να είναι πολύ περιεκτικός και προσβάσιμος. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρωνόμαστε σήμερα για να επανατοποθετήσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και πάλι στον σωστό δρόμο. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των κυβερνήσεων και των φορέων, του ακαδημαϊκού χώρου, του ιδιωτικού τομέα και του τομέα της κοινωνίας των πολιτών για άλλη μια φορά. Πρέπει να είναι η προτεραιότητά τους με βιώσιμο τρόπο, ενάντια σε όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Οι πολίτες με αναπηρία έχουν αποδειχθεί ότι είναι εκείνοι που έχουν αποκλειστεί περισσότερο από τις διατάξεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ είναι και εκείνοι που θα χρειαστούν περισσότερη προσοχή στις κινήσεις ανάκαμψης. Πρέπει να δεσμευτούμε για βιώσιμες αλλαγές για να συμβεί αυτό. Η ατζέντα για την αναπηρία δεν μπορεί να είναι πλέον εύθραυστη. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί ξανά να παραλειφθούν.

Τα θέματα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία και τα μέσα διαβίωσης χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των επόμενων βημάτων μας. Με μόνο οκτώ χρόνια να απομένουν για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα και να δεσμευτούν πραγματικά για δράση ώστε το 2030 να είναι έτος αλλαγής. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να παραμείνει το κατευθυντήριο εργαλείο μας για να επηρεάσουμε τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους δωρητές στην προσπάθεια για την πλήρη επίτευξη των Στόχων».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.