Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Στη Βουλή για τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης

Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του σχεδίου νόμου: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομιών στόχων και μεταρρυθμίσεων,  μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» ανέπτυξε την Τρίτη 16 Μαΐου στη Βουλή ο Ταμίας της ΕΣΑμεΑ Κ. Γαργάλης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, κατά τη ακρόαση των κοινωνικών φορέων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΣΑμεΑ είχε παρέμβει πριν ακόμη από την λήξη της διαπραγμάτευσης με ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, ζητώντας την προστασία των ατόμων με αναπηρία.

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου μαζί με τους προέδρους ΕΟΤ και ΠΣΤ έθεσαν τα βασικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση.

Βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Γαργάλη στη Βουλή:

  • Τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) να μην προσμετρούνται στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία για τη φοροαπαλλαγή και τον ΕΝΦΙΑ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση.
  • Ζητείται η απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την α΄ κατοικία, καθώς και η θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.
  • Ζητούνται επίσης προσαρμογές για τους συνταξιούχους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση: Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία να υπολογίζεται μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης, ώστε να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (εξωιδρυματικό επίδομα και επίδομα απολύτου αναπηρίας).
  • Ειδική μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία, όπως τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ) και μετά το 2019, που ολοκληρώνεται η χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ, τη διασφάλιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ-μεΑ και τη δημιουργία νέων, έτσι ώστε να λειτουργεί μία τουλάχιστον δομή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα.
  • Λήψη μέτρων για την καθολική πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία σε όλους τους χώρους που παρέχεται πρόγραμμα βρεφονηπιακής φροντίδας, με την οριζόντια ενσωμάτωση των αρχών «Σχεδιασμός για όλους».

Όλες οι επισημάνσεις και οι προτάσεις επί του νομοσχεδίου κατά άρθρο στην επιστολή.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.