Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διεκδικεί την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις ενεργειακές και άλλες ανατιμήσεις

Επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Σταϊκούρα, Σκρέκα και Σκυλακάκη απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ, μπροστά στις ανακοινώσεις περί των νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να υπάρξει διακριτή μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, χωρίς υπολογισμό του εξωιδρυματικού επιδόματος και πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, στο εισόδημά τους.

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, αλλά και μετά από χρόνια, τόσο λιτότητας, όσο και μη ένταξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου σε ίση βάση με τον γενικό πληθυσμό, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ενσκήψει να τους απαλλάξει από ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος, που θα φέρει την αναπηρική οικογένεια στα όρια της επιβίωσης.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε και εν συνεχεία της κρίσης της πανδημίας, έχουν κυριολεκτικά φτωχοποιηθεί, χωρίς μάλιστα μέσα στην πανδημία να τύχουν οποιασδήποτε στοχευμένης σε αυτά οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους.

Ως εκ τούτου η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί στα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που θα ανακοινωθούν, να υπάρξει διακριτή μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και να μην προσμετρώνται στο εισόδημά τους, το εξωιδρυματικό επίδομα και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, ανεξάρτητα αν τα λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ ή τον ΕΦΚΑ, όπως άλλωστε είναι θεσμοθετημένο και με το άρθρο 81 του ν.4611/2019. Είναι πασίγνωστο ότι τόσο το εξωιδρυματικό επίδομα, όσο και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, δίδονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις των οποίων η υγεία τους εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ηλεκτρικών συσκευών (θερμαντικών ή ψυκτικών) για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα επίπεδα. Ιδιαίτερες δε είναι οι απαιτήσεις εκείνων των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που η διατήρηση στη ζωή απαιτεί την πολύωρη χρήση ενεργοβόρων συσκευών (π.χ. μηχάνημα νυχτερινής κάθαρσης νεφρών, μηχάνημα υποκατάστασης της αναπνευστικής λειτουργίας κ.λπ.). Ειδικά για αυτές τις κατηγορίες θα είναι εφιαλτικό να μη ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.