Στην εκδήλωση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την Ευρώπη, με τίτλο: «Σχετικά με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για τα άτομα με αναπηρία», μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.
Η εκδήλωσε στόχευε στην ευαισθητοποίηση για τα εξής:
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε:
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να διαχέεται σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του ψηφίσματος του ΠΟΥ καθώς και σε όλες τις εργασίες του ΠΟΥ για την υγεία γενικότερα. Η ισότητα και η μη διάκριση των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να διασφαλίζονται στη νομοθεσία και στην πράξη. Τα άτομα με αναπηρία, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τη βία, την κακοποίηση, τον αποκλεισμό, τον εξαναγκασμό και την παραμέληση.
Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της συστηματικής συμμετοχής όλων των ατόμων με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων στην εφαρμογή του ψηφίσματος και σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, στις πολιτικές και στις διαδικασίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των πιο μειονεκτούντων ομάδων, των ατόμων με ψυχοκοινωνική και πνευματική αναπηρία που συχνά τους αρνούνται τη νομική τους ικανότητα και τη δύναμη λήψης αποφάσεων.
Χαιρετίζουμε την αναφορά που έγινε σχετικά με τα δεδομένα στο ψήφισμα. Στις περισσότερες χώρες, οι κυβερνήσεις δεν συλλέγουν δεδομένα για την υγεία, τις κοινωνικές ή οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19, για παράδειγμα. Ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που χάθηκαν και ο βαθμός ζημίας στα άτομα με αναπηρία είναι άγνωστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δεδομένα που συλλέγονται πρέπει να διαχωρίζονται ανά ηλικία, φύλο και αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα δεδομένα που συλλέγονται.
Ζητούμε επίσης εγγυήσεις ότι όλα τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ασκήσουν τη νομική τους ικανότητα σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Η δωρεάν και ενημερωμένη συγκατάθεσή τους θα πρέπει να είναι εγγυημένη πριν από οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Ζητούμε την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για δωρεάν και ενημερωμένη συναίνεση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία και την παροχή προσβάσιμων καταλυμάτων».