Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στη Βουλή για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία ο Ι. Βαρδακαστάνης

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης παρέστη και μίλησε την Τρίτη 20 Ιουλίου στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, για τις οριζόντιες δράσεις για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Μιλώντας στην έναρξη της ενημερωτικής συζήτησης ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, ανέφερε ότι υπάρχει μια πλειάδα ταυτόχρονων δράσεων που μπορούν να χωριστούν σε τρία επίπεδα: στην οριζόντια δράση της ενεργοποίησης του συντονιστικού μηχανισμού και την ενεργοποίηση και των υπολοίπων θεσμών (στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα παρουσιάσει έκθεση), στην ενεργοποίηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας (σπουδαίος θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα προσβασιμότητας και στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα άτομα με αναπηρία. Μίλησε επίσης για τους τρόπους χρηματοδότησης των παραπάνω δράσεων, για την υπουργική απόφαση σχετικά με την πλατφόρμα για την προσβασιμότητα δημόσιων κτηρίων (να λυθούν θέματα αντιφάσεων στους νόμους, γραφειοκρατίας κλπ.), καθώς και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προάγει την ενταξιακή εκπαίδευση.

Στη συνέχεια μίλησε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, αναφέροντας ότι είναι πάνω από 200. Οι σπουδαιότερες αφορούν στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού. Όπως δήλωσε, η διαβούλευση της σχετικής διάταξης νόμου θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, ενώ τόνισε ότι στις αρχές του 2022, θα υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ. Η πανελλαδική εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2024 και η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στην Κάρτα Αναπηρίας, η διανομή της οποίας θα ολοκληρωθεί το 2022 και ο σχεδιασμός της οποίας έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ, στην Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά με αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές της οποίας η επεξεργασία ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην κατάρτιση του Κανονισμού Παροχών e-ΕΦΚΑ για την κύρια σύνταξη και για τα συνταξιοδοτικά επιδόματα.

Τέλος, η υφυπουργός έκανε αναφορά στις περίπου 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τον ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας που αφορούν σε προστατευόμενα πρόσωπα του Ν. 2643/1998, μεταξύ των οποίων και ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους, που αναμένεται να υλοποιηθεί τον Αύγουστο. Αποτελεί ένα ζήτημα που, όπως τόνισε, είχε παγώσει τα τελευταία χρόνια και η Κυβέρνηση διευθέτησε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης επέλεξε να ξεκινήσει απευθύνοντας έκκληση για άλλη μία φορά στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους να εμβολιαστούν, πράξη η οποία αποτελεί «ύψιστο ατομικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση». Αναφορικά με τη συνεδρίαση, τόνισε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία να συζητηθεί πως τα θέματα των ατόμων με αναπηρία μπορούν να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να προάγουν τα δικαιώματά τους. Δήλωσε ότι είναι γεγονός ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία έχουν αναβαθμίσει τον δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της αναπηρίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι το Σχέδιο Δράσης θα μπορούσε να είναι πιο πλήρες. Σχετικά με τον συντονιστικό μηχανισμό κατένευσε ότι όντως έχει ήδη λειτουργήσει και εξελιχθεί αλλά θα πρέπει όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε δημόσια λογοδοσία και να γίνονται συσκέψεις δύο φορές τον χρόνο (όπως είχε προτείνει και η πρώην υπουργός Θ. Φωτίου) με στελέχη υπουργείων και στελέχη της ΕΣΑμεΑ.

Για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας δήλωσε ότι χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη με προσωπικό κλπ. και θα λάβει στήριξη από την ΕΣΑμεΑ καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Αναφορικά με την κωδικοποίηση ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνει επικαιροποίηση της νομοθεσίας και έλεγχος συμβατότητας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Σχετικά με τη φυσική προσβασιμότητα υποστήριξε ότι τα στελέχη που θα ασχοληθούν χρήζουν κατάρτισης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μια διαδικασία πιστοποίησης και ένα σήμα προσβασιμότητας, όπως αυτό που κατέθεσαν ΕΣΑμεΑ και ΕΛΟΤ.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο κ.
Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι, όπως και στο παρελθόν, δεν υπάρχει συνολική πολιτική για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Παρά τις κάποιες θετικές ρυθμίσεις, είναι και αυτές ατάκτως ειρημένες «η ανάγκη ύπαρξης πολιτικής συμπερίληψης είναι αδήριτη»

Η κάρτα αναπηρίας και το ζήτημα του προσωπικού βοηθούν είναι πολύ σημαντικές και απαραίτητες πρωτοβουλίες που το αναπηρικό κίνημα της διεκδικεί χρόνια, η ΕΣΑμεΑ είναι εξαρχής μέσα στις επιτροπές που ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες, πρέπει να καθοριστούν επακριβώς οι χρηματοδοτήσεις αλλιώς δεν θα προχωρήσει τίποτα.

Τέλος ο. κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε να ανανεωθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς κρίνονται απαραίτητοι μιας και η πανδημία δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια ύφεσης.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.