Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Για το νέο εργασιακό νόμο η ΕΣΑμεΑ στη συνεδρίαση της Βουλής

Στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συγκάλεσε τους φορείς, μίλησε την Τετάρτη 9 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Λυμβαίος. Ο κ. Λυμβαίος μίλησε στη συνεδρίαση επί του σχεδίου νόμου «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» κλπ. και κατέθεσε εγγράφως τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ.

Αρχικά ο κ. Λυμβαίος τόνισε ότι η ΕΣΑμεΑ τάσσεται με τα αιτήματα και τις προτάσεις που ακούστηκαν από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ κλπ. που είχαν μιλήσει νωρίτερα, αναφορά με τα θέματα των ΣΣΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων κλπ.

Το γενικό οριζόντιο σχόλιο είναι ότι σε σχέση με την Κύρωση της Σύμβασης 190 της Δ.Ο.Ε., την Κύρωση της Σύμβασης 187 της Δ.Ο.Ε. και την Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ε.Κ. και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, είναι πως αποτελούν μία σημαντική εξέλιξη για το νομικό μας πολιτισμό για την εξάλειψη της βίας και τις παρενοχλήσεις εργαζομένων στον χώρο της εργασίας, την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στους χώρους εργασίας, αλλά και τις προβλέψεις για τη σχέση επαγγελματικής-ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Συνοπτικά κατά άρθρο η ΕΣΑμεΑ προτείνει :

  • στο άρθρο 21 να συμπεριληφθεί αναφορά στη νομοθεσία για την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση (βλ. ν.4443/2016- Μέρος Α’).
  • στα άρθρα 28 και 29 ζητήματα για τους φροντιστές
  • πολλές αλλαγές στα ζητήματα των αδειών
  • λεκτικές προσαρμογές.

Αναλυτικά όλες οι προτάσεις ανά άρθρο στο έγγραφο.

Ταυτόχρονα διεκδικεί:

  • Συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία είναι η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.
  • Συμπερίληψη της Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία έχει ιδρύσει από τον Ιούλιο του 2020, το Ινστιτούτο «ΙΝ-Ε.Σ.Α.μεΑ.», στη ρύθμιση για την απόδοση πόρου που δίνεται από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΕΛΕΚΠ στα Ινστιτούτα και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα, τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, όπως της Γ.Σ.Ε.Ε., του Σ.Ε.Β., της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και άλλων.
  • 3Κατάργηση του χαρακτηρισμού «ανίκανος προς κάθε βιοποριστική εργασία» που αναφέρεται στα πιστοποιητικά αναπηρίας των ΚΕΠΑ, ο οποίος εκτός του ότι εμπεριέχει καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά, λειτουργεί και ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς τα άτομα με αναπηρία που στο πιστοποιητικό αναπηρίας τους περιλαμβάνεται αυτός ο χαρακτηρισμός δεν μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και ως εκ τούτου να συμμετέχουν στα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ή να κάνουν χρήση άλλων ευεργετικών διατάξεων.

Κατάργηση του άδικου αποκλεισμού των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ως δικαιούχων φορέων από τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις του ΟΑΕΔ, καθώς θεωρούνται φορείς που δεν ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.