Ιωάννης Βαρδακαστάνης

- ΕΣΑμεΑ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ζήτημα υψίστης σημασίας η διάχυση των εμβολίων κατά του COVID 19 παντού!

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ο αντιπροσωπευτικός, γνήσιος και αυθεντικός εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, συντάσσεται με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Αναπηρία (International Disability Alliance), της οποίας αποτελεί μέλος μέσω της εκπροσώπησής της στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), αναφορικά με το υπερεπείγον ζήτημα της διάχυσης των εμβολίων κατά του COVID 19, παντού, και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΣΑμεΑ συντάσσεται και υποστηρίζει επίσης το αίτημα των Γιατρών χωρίς Σύνορα, που ζητούν «την επαρκή και έγκαιρη πρόσβαση των πληθυσμών σε αυτά τα σωτήρια ιατρικά εργαλεία, καθώς η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν λάβει μόνο 0,3% του παγκόσμιο αποθέματος εμβολίων COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις για να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους και εξακολουθούν να έχουν απομείνει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο εμβόλια σε πλεόνασμα. Οι ελλείψεις διαγνωστικών, θεραπευτικών και άλλων ιατρικών εργαλείων που σώζουν ζωές συνεχίζουν να προσθέτουν πίεση σε χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, όπου η αύξηση των περιστατικών COVID-19 έχει ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης».

Από το καλοκαίρι του 2020 η ΕΣΑμεΑ ζητούσε την προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αποτέλεσαν τα πρώτα και τα περισσότερα θύματα αυτής της τραγωδίας, καθώς και των φροντιστών τους στον εμβολιασμό, ταυτόχρονα με την πλειονότητα των εθνικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία παγκοσμίως. Εκατομμύρια άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση, υγειονομική κάλυψη και βοήθεια, εμβόλια και αν αυτό συνεχιστεί θα είναι εγκληματικό.

Ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων επιβάλλεται να τελεσφορήσει προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως και οι καλές προθέσεις να μη μείνουν στα χαρτιά. Πρέπει το εμβόλιο να καταστεί δημόσιο αγαθό, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Κομισιόν για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού των κρατών μελών της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι αλλά και να λάβουν εμβόλια οι κάτοικοι των φτωχών κρατών του πλανήτη. Πόσο δε μάλλον που η κατασκευή των εμβολίων στηρίχθηκε και με δημόσιο χρήμα τόσο στην έρευνα όσο και στην παραγωγή. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν δώσει πάρα πολλά χρήματα για να κατασκευαστούν αυτά τα εμβόλια, από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε καθυστερήσεις στον μαζικό εμβολιασμό και αθετήσεις δεσμεύσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Παράλληλα είναι πάρα πολλές οι αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν λάβει ούτε ένα εμβόλιο! Προνοώντας, το σχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων κατατέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από την Ινδία και τη Νότια Αφρική στις 2 Οκτωβρίου 2020 και συγκέντρωσε την υποστήριξη περισσοτέρων των 80 χωρών που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην κούρσα του εμβολιασμού. Η ιδέα έχει επίσης την υποστήριξη του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσιους, ο οποίος χαιρέτισε την κίνηση των ΗΠΑ, που στήριξε την παύση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια. ως «μνημειώδη στιγμή» στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Ενώνοντας δυνάμεις με την Κοινωνία των Πολιτών, την επιστημονική κοινότητα αλλά και πολλούς θαρραλέους ηγέτες παγκοσμίως, τα κινήματα και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων θα διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα την άρση των πατεντών των εμβολίων, ώστε να αυξηθεί η μαζική παραγωγή τους και να διαχυθούν. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό αρκετό. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές από πλευράς εθνικών κρατών, ώστε να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΠΟΥ και των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και να στηρίξουν τη δημόσια και δωρεάν, προσβάσιμη, υγειονομική περίθαλψη για όλους και όλες, την προσβάσιμη ενημέρωση και την προσβάσιμη πρόληψη.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.